Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підписання акту звірки взаєморозрахунків перериває перебіг строку позовної давності

18 березня 2019, 10:00
9468
0
Реклама

Суть справи: підприємство просило стягнути суму основного боргу, інфляційні втрати та 3% річних за договором поставки. Відповідач заперечував, вказуючи на сплив позовної давності для стягнення інфляційних втрат і річних.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позовні вимоги.

Рішення мотивовані тим, що підписання актів звірки взаємних розрахунків є належними доказами визнання відповідачем свого боргу, що перериває строк позовної давності за вимогами позивача.

В обґрунтування вимог касаційної скарги відповідач посилався на підписання акту звірки з його боку неуповноваженою на це особою.

Колегія суддів Господарського суду ВС частково задовольнила касаційну скаргу, відправивши справу на новий розгляд у місцевому суді.

Верховний Суд вказав, що акт звірки взаємних розрахунків є лише технічним (фіксуючим) документом, за яким бухгалтерії підприємств звіряють облік операцій. Сам по собі акт звірки не є належним доказом факту здійснення будь-яких господарських операцій, оскільки не є первинним бухгалтерським обліковим документом.

Водночас, акт звірки може вважатися доказом у справі, зокрема в підтвердження наявності заборгованості суб'єкта господарювання, її розміру, визнання боржником такої заборгованості тощо.

ВС зазначив, що акт звірки може бути доказом, якщо:

- інформація, що в ньому відображена, підтверджена первинними документами;

- містить підписи уповноважених на це осіб.

Відповідну постанову по справі № 910/1389/18 ВС прийняв 5.03.2019. З її повним текстом можна ознайомитися у системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Там же ви без зусиль зможете знайти рішення, подібні до того, яке вас цікавить, а також зможете відслідковувати судові справи за допомогою функції «Референт».Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

***

Раніше ми писали про те, що Верховний Суд визначився з черговістю задоволення вимог стягувача.

***

Нагадаємо, що до 20.03.2019 (включно) при одночасній покупці сервісів VERDICTUM і CONTR AGENT діє знижка 30% на кожен продукт.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини