Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОП-10 ініціатив, якими запам'ятався бізнесу 2018 рік

1 січня 2019, 08:08
732
0
Реклама

Для бізнесу 2018 запам'ятався 10 важливими ініціативами, які спрямовані на створення прозорих, чесних умов європейського рівня для ведення бізнесу. Вони стосуються електронізації, дерегуляції і демонополізації, врегулювання ряду конкретних механізмів. Все це відбулося в 10 сферах.

Сфера валютного регулювання

Замість застарілого і абсолютно нерелевантного для цього Декрету про валютне регулювання України отримала кардинально новий і прогресивний Закон «Про валюту і валютні операції». Їм скасовуються застарілі регулювання і обмеження, санкції за порушення валютного законодавства, валютний контроль за операціями до 150 тис. грн., граничні терміни розрахунків за операціями зовнішньоекономічної діяльності в 180 днів тощо. У той же час, зараз йде робота над розробкою підзаконних актів, в яких повинні бути прописані механізми валютної лібералізації.

Митниця і механізм роботи єдиного вікна

У липні був прийнятий закон, який покликаний оптимізувати взаємодію контролюючих органів на митниці. Восени уряд затвердив види державного контролю, які слід здійснювати при перевірці товарів на митниці, визначивши перелік товарів, які повинні проходити державний контроль. Відповідний наказ Мінагрополітики по періодичності контролю вже зареєстрований Мін'юстом. Тому бізнес очікує, що і на місцях інспектори будуть чітко керуватися новими законодавчими та нормативними вимогами.

Харчова промисловість

В цьому році був прийнятий Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», що сприятиме гармонізації вітчизняного законодавства та ЄС і виконанню зобов'язань України в сфері санітарних та фітосанітарних заходів в рамках Угоди про асоціацію. Буде підвищено рівень захисту здоров'я та інтересів споживачів шляхом надання необхідної інформації для здійснення ними свідомого вибору харчових продуктів. Крім того, вводиться відповідальність операторів ринку харчових продуктів за введення споживачів в оману. Передбачено, що будь-які зміни щодо маркування будуть вступати в силу через 2 роки.

Впровадження електронних баз і сервісів

Це четверта, п'ята і шоста ініціативи в нашому списку. Був відкритий доступ до геологічної інформації для видобутку вуглеводнів і лібералізовано її обіг (постанова КМУ від 07.11.2018 №939). Ці прогресивні зміни сприятимуть цифровізації державних баз і створенню електронної бази для залучення інвесторів до розвідки вуглеводнів.

Введено електронні аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами через «Prozorro.Продажі» (постанова КМУ №333 від 25.04.2018). З 2019 всі нові ділянки можуть отримати свого власника лише шляхом торгів, онлайн-аукціону. Удосконалено процедуру видачі спеціальних дозволів на користування надрами.

Запущено сервіс для перевірки свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Було важливо створити механізм попередження шахрайства, зокрема, під час вантажних перевезень, ввести більш якісні і відкриті умови для роботи логістичних компаній.

Дерегуляція і демонополізація

У цій сфері виділимо ще чотири ініціативи. Так, сьома ініціатива стосується демонополізації на ринку фітосанітарних послуг. Цьому сприяло прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур». Фактично, підтримане залучення приватного сектора до проведення фітосанітарної експертизи в рослинництві. По-перше, це розширить мережу фітосанітарних лабораторій. По-друге, зменшить час проходження відповідних процедур і допоможе уникнути дублювання операцій. По-третє, поліпшить якість процедур і допоможе мінімізувати витрати аграріїв.

Восьма ініціатива стосується алкогольної сфери. Законом про внесення змін до Податкового кодексу були анульовані ліцензії на право імпорту/експорту алкоголю і оптової ліцензії для виключно роздрібною діяльності. Це буде сприяти спрощенню ведення легального бізнесу при експорті та імпорті алкогольних напоїв і нарощуванню зовнішньоторговельного обороту країни.

Дев'ята ініціатива - в податковій сфері. В цьому році була скасована рудіментна норма про касову дисципліну - а саме, скасовано обов'язок ведення книги КОРО (наказ Мінфіну №773). У той же час, драконівські штрафи, пов'язані з її веденням і неоприбуткуванням готівки, залишилися. Вони передбачені Указом Президента 1995 року. Тому дуже важливо все зміни здійснювати в комплексі і зробити все можливе, щоб штрафи також були скасовані.

Десята ініціатива - в сфері захисту рослин. У зв'язку з тим, що в 2017 році був прийнятий Закон «Про оцінку впливу на навколишнє середовище», але не були затверджені процедури еколого-експертної оцінки пестицидів, їх реєстрація зупинилася. Однак, в квітні 2018 року було прийнято постанову КМУ №312, в якому прописаний порядок проведення експертизи. Це розблокувало процедуру державної реєстрації засобів захисту рослин, і Україна отримала такі засоби нового покоління.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини