Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мораторій на перевірки скасований. ТОП-5 рекомендацій для бізнесу

4 січня 2019, 08:03
6986
0
Реклама

Хоча Держпраці не була обмежена в проведенні перевірок під час дії мораторію, на 2019 рік у неї також грандіозні плани. За словами заступника директора департаменту з праці Олени Коновалової, в наступному році Держпраці планує провести 17 тисяч перевірок на предмет маскування найманої праці, коли компанії працевлаштовують працівників як фізичних осіб-підприємців.

З офіційним планом перевірок Держпраці на 2019 рік можна ознайомитися на інспекційну порталі, де підприємства, які включили в план, можуть знайти себе за назвою або кодом ЄДРПОУ.

Як і раніше, в зоні підвищеної уваги Держпраці галузі, які найчастіше використовують неофіційне працевлаштування: IT-сектор, ритейл, компанії, які працюють в будівельному бізнесі і в сфері громадського харчування.

Проведення виборів в 2019-м стане додатковим фактором ризику для підприємств, тим чи іншим чином пов'язаних з публічними діячами. Оскільки широкий спектр підстав для проведення позапланових перевірок Держпраці дає можливість конкурентам і зацікавленим особам ініціювати контрольний захід на підприємстві.

Як же мінімізувати негативні наслідки перевірки Держпраці? Пропоную п'ять рекомендацій для бізнесу.

1. Пропорційність кількості штатних співробітників масштабами підприємства та співвідношення їх зарплат

Інспектори праці відразу запідозрять недобре, якщо в штаті активно діючого підприємства оформлено три людини, включаючи директора, особливо якщо діяльність підприємства пов'язана з виробництвом, обслуговуванням, будівництвом, що вимагає великих людських ресурсів. Також викликає питання однаковий розмір зарплат (як правило мінімальних) у директора, бухгалтера, охоронця і прибиральниці. Диференціюйте декларований рівень матеріальної винагороди персоналу в залежності від посади, кваліфікації, складності виконуваних робіт.

2. Правильне складання цивільно-правових договорів

Найчастіше підприємства штрафують за маскування реальних трудових відносин під цивільно-трудові. Якщо на вашому підприємстві працюють неоформлені в штат люди, то подбайте про підписання з ними юридично грамотно складених договорів про надання послуг або виконання робіт. Адже наявність або відсутність в договорі певних пунктів дозволить інспекторам відразу кваліфікувати такі відносини як трудові.

3. Своєчасна виплата заробітних плат

За інформацією глави Держпраці, в ході перевірок 2018 було забезпечено погашення 438 млн грн заборгованостей по заробітній платі. З огляду на прийняту державою політику взаємодії та обміну інформацією між контролюючими органами, виявити і перевірити злісних неплатників або боржників по виплаті зарплат не складе труднощів. Пам'ятайте, що при цьому підприємству не уникнути санкцій.

4. Своєчасне і якісне надання інструкцій персоналу

Персонал - найкраще джерело інформації для інспекторів праці. Відомості, отримані, в ході невимушеної бесіди з працівником, можуть вилитися підприємству в кругленьку суму штрафу. Не нехтуйте навчанням персоналу і роз'ясненням правил спілкування з представниками контролюючих органів.

5. Призначення відповідального за супровід перевірок

У підприємства повинен бути «стражник», який візьме на себе удар, в разі несподіваного візиту інспекторів. Така людина повинна мати офіційні повноваження представляти підприємство і підписувати документи від його імені, а також знати процедуру проведення перевірок, права та обов'язки сторін, що дозволить мінімізувати тиск інспекторів, уникнути зловживання повноваженнями і забезпечити більш сприятливий результат перевірки.

***

Раніше ми писали про те, коли можна не допускати до перевірки представників органів державного контролю.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини