Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що платникам податків принесе співробітництво з МВФ

9 січня 2019, 16:35
277
0
Реклама

Національний банк оприлюднив документи, пов'язані з новою програмою Stand By від МВФ. У Меморандумі про економічну та фінансову політику, зокрема, йдеться про намір української влади реформувати Державну фіскальну службу і створити до кінця квітня 2019 року дві відокремлені структури - податкову та митницю. Вони залишатимуться у сфері управління Міністерства фінансів. Тоді ж податкову міліцію нібито буде перетворено на нову службу фінансових розслідувань при Мінфіні. При цьому оцінка податкових зобов'язань залишатиметься винятково у компетенції Податкової служби.

Основним завданням нових служб буде покращення проведення податкових перевірок та верифікації, а також нових підходів до вирішення питань невідповідності вимогам податкового законодавства. Одним з показників діяльності служб повинні стати результати щорічних незалежних опитувань платників податків.

Очікується, що у майбутньому вживатимуться заходи щодо зменшення контролюючого тиску на платників податків, зокрема, шляхом:

- трансформації програм аудиторських перевірок від обов'язкових перевірок (таких як аудит при ліквідації підприємства чи на вимогу інших установ) до цільових аудитів, повністю заснованих на оцінці ризиків недотримання вимог податкового законодавства;

- удосконалення порталу для платників податків (електронного кабінету);

- поліпшення інформаційних послуг для платників податків.

На митниці продовжуватиме функціонувати «єдине вікно», а також посилиться боротьба з корупцією.

У Меморандумі також висловлюються сподівання на перегляд у 2019 році розподілу повноважень нагляду за різними фінансовими посередниками (прийняття законопроекту №2413а - про «спліт»).

До кінця березня 2019 року планується внесення змін до Закону «Про банки та банківську діяльність», що враховуватимуть побажання МВФ. Висловлена також обіцянка докласти максимум зусиль для того, аби до середини 2019 року були прийняті законопроекти про деривативи та фінансові ринки, захист прав споживачів та грошові перекази.

Нагадаємо, що 14-місячна програма кредитування МВФ для України Stand By передбачає виділення трьох траншів. Перший, на суму 1,4 млрд дол., вже отримано у грудні. Виділення другого і третього передбачені після завершення інспекцій МВФ, запланованих на 15 травня і 15 листопада 2019 року. Суми можливих траншей - по 1,3 млрд дол.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини