Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До якого суду звертатись при оскарженні рішень про реєстрацію прав на нерухоме майно?

12 квітня 2019, 09:00
3209
0
Реклама

За правилами цивільного судочинства розглядаються справи, в яких дії державного реєстратора є наслідком реалізації сторонами прав на спірне нерухоме майно.

Такий висновок зробила Велика Палата ВС у постанові № 755/10947/17 від 30.01.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Суть справи: позивач оскаржив дії нотаріуса щодо реєстрації права власності на його квартиру за банком на підставі договору іпотеки. Позов обґрунтовано незаконністю дій іпотекодержателя щодо звернення стягнення на предмет іпотеки.

Місцевий і апеляційний суди закрили провадження у цій справі, вказавши, що оскільки позивач оскаржує протиправні дії нотаріуса, то ця справа відноситься до адміністративної юрисдикції.

Однак Велика Палата ВС з таким висновком не погодилась. Вона вказала, що такі вимоги до нотаріуса мають розглядатися у порядку цивільного судочинства, оскільки вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав є похідними від спору щодо такого майна.

За правилами адміністративного судочинства розглядаються справи, в яких оскаржуються дії державного реєстратора, який у межах спірних правовідносин діє як суб'єкт владних повноважень.

Такий висновок зробила Велика Палата ВС у постанові № 128/3652/16-ц від 25.07.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Суть справи: позивач просив визнати дії нотаріуса протиправними та скасувати рішення. Позов обґрунтовано тим, що нотаріус здійснив реєстраційні дії всупереч Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Місцевий суд позовні вимоги задовільнив. Однак апеляційний суд відмовив у задоволенні позову, при цьому, вказавши, що спір у цій справі не є публічно-правовим, тому не може розглядатись в адміністративному суду.

Велика Палата ВС з рішенням апеляції не погодилась.

Верховний суд вказав, що справа підлягаю розгляду за правилами адміністративного судочинства, оскільки предмет і підстава позову не пов'язані з майновими правами, виконанням чи невиконанням цивільно-правових угод, а дослідженню підлягають виключно владні, управлінські рішення та дії нотаріуса як державного реєстратора, який діє як суб'єкт владних повноважень.

Раніше ми писали про те, що зі спливом позовної давності зобов'язання не припиняється.

Інформацію про початок та хід реєстраційної процедури стосовно об'єктів іпотеки можна миттєво отримати за допомогою сервісу SMS-Маяк Іпотека.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини