Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

З 1 липня можуть зрости ціни на електроенергію

15 травня 2019, 14:37
857
0
Реклама

Старт нового ринку електроенергії з 1 липня може призвести до неконтрольованого збільшення ціни на електроенергію. Про це заявили у ДП «НЕК «Укренерго», підкресливши при цьому, що відстрочення запуску ринку може призвести до повного скасування реформи.

В компанії розповіли, що виконують всі вимоги законодавства, що регулюють хід впровадження реформи, і на 1 липня будуть готові працювати в умовах нового ринку, але також будуть готові і до рішення про перенесення початку функціонування нового ринку.

В Укренерго серед основних ризиків виділили:

- низький рівень конкуренції через високу концентрацію виробників електроенергії, що може призвести до неконтрольованого збільшення ціни на електроенергію в умовах відсутності належного захисту споживачів;

- відсутність налагодженої системи подання достовірних даних комерційного обліку від операторів систем розподілу;

- неприйняття усіх необхідних нормативно-правових актів та заходів, які уможливлять впровадження нового ринку з 1 липня 2019 року (зокрема, відсутній повний перелік нормативних актів для запуску ринку допоміжних послуг).

Зазначається, що в Україні 76% виробництва електроенергії припадає на двох виробників - НАЕК «Енергоатом» (55%) та ДТЕК (21%).

«При цьому відсутній імпорт електроенергії, який може створити конкуренцію національним виробникам, а нова модель ринку поки що не передбачає ніяких прямих ефективних запобіжників, що могли би впливати на виробників зі значною часткою на ринку», - підкреслили в компанії.

Раніше ми писали про те, що Укренерго починає використовувати Liga:REPORT для подачі звітності.

Також вам може бути цікаво, що з липня змінюються правила купівлі електроенергії за «зеленим» тарифом.

Усі судові рішення по оскарженню неправомірних донарахувань за комунальні платежі, ви можете знайти в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини