Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АЗС має відшкодувати шкоду внаслідок продажу неякісних нафтопродуктів

8 серпня 2019, 09:09
1712
0
Реклама

Суть справи: водій мав намір здійснити заправку свого автомобіля, обладнаного дизельним двигуном, на автозаправній станції. Однак через помилку працівника АЗС авто було заправлено не дизельним пальним, а бензином, що стало причиною несправності авто. У зв'язку з цим водій просив відшкодувати йому завдані збитки і моральну шкоду.

Продаж зазначеного виду пального саме позивачу підтверджувався, зокрема, роздруківкою з рахунку його бонусної карти.

Читайте також: українська митниця зупинила оформлення палива.

Місцевий та апеляційний суди позовні вимоги частково задовольнили, стягнувши з відповідача 33 тис. грн завданих збитків, а також 2 тис. грн моральної шкоди.

Колегія суддів Цивільного суду ВС з таким висновком погодилась.

Згідно із п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону «Про захист прав споживачів», споживачі мають право на відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок недоліків продукції (дефекту в продукції), відповідно до закону.

Відповідно до Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами, шкода, завдана життю, здоров'ю споживача або його майну внаслідок використання нафтопродуктів неналежної якості, підлягає відшкодуванню суб'єктом господарювання в повному обсязі. Заправка автомобілів провадиться оператором АЗС або під його наглядом, що покладає відповідальність за заправлення відповідного палива саме на працівника відповідача.

Суд виходить з того, що заправка автомобіля, обладнаного дизельним двигуном, бензином з точки зору чинного законодавства є продажем продукції з дефектом, оскільки призвело до виходу з ладу автомобіля позивача.

Також Верховний Суд вказав, що відсутність вини у завданні шкоди повинен доводити сам завдавач шкоди, а позивач доводить лише факти, на яких ґрунтуються його позовні вимоги.

Відповідну постанову по справі № 161/626/17 ВС прийняв 25.07.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Вам також може бути цікаво, що Президент схвалив зелені номери для електромобілів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини