Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект №1183: Податкова служба буде контролювати витрати фізичних осіб

10 вересня 2019, 16:05
33292
1
Реклама

Таке нововведення міститься в законопроекті №1183 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб».

Проектом передбачається у період з 1 січня 2020 року по 31 травня 2020 року провести добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб станом на 31 грудня 2019 року.

Для цього фізична особа - громадянин України матиме право подати одноразову декларацію про активи із зазначенням активів, що належать йому на праві приватної власності. При цьому особа звільняється від необхідності зазначення інформації про джерела походження та вартість задекларованих активів.

У такій декларації потрібно відобразити активи фізичної особи:

- валютні цінності;

- цінні папери;

- рухоме та нерухоме майно;

- об'єкти незавершеного будівництва;

- частки (паї) у майні юридичних осіб;

- інші майнові та нематеріальні активи в Україні і за кордоном;

- розмір доходу або його частини, з яких раніше не сплачено ПДФО та який був джерелом придбання активів, про який відсутня інформація щодо джерел його походження.

З останнього особа має сплатити податок за ставкою 9 відсотків.

Такий механізм та ставки податку відповідають світовому досвіду при проведені кампаній з декларування в Італії, Бельгії та Швейцарії.

У разі неподання одноразової декларації задекларованими будуть вважатися активи, які зареєстровані або задекларовані в інший спосіб у встановленому законодавством порядку в Україні станом на 31 грудня 2019 року, а також грошові кошти у сумі 1 мільйон гривень.

Перевірте потенційного контрагента за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити заявку на тестовий доступ можна тут.

Як держава буде контролювати витрати фізичних осіб?

Після завершення кампанії добровільного одноразового декларування законопроектом передбачається запровадити метод контролю за витратами фізичних осіб та відповідності їх отриманим доходам.

Метод контролю за витратами фізичних осіб буде застосовуватися контролюючими органами з 1 травня 2021 року та буде базуватися на порівнянні понесених фізичною особою витрат у розмірі понад 150 тисяч гривень на придбання неподільних одиниць товарів (робіт, послуг), здійснених з 1 січня 2020 року, з розміром доходів, отриманих фізичною особою за цей період, з яких сплачено податок на доходи фізичних осіб та розміром коштів, задекларованих фізичною особою у одноразовій декларації.

Таким чином, контроль за витратами фізичних осіб полягатиме у порівнянні сум витрат тільки у розмірі понад 150 тисяч гривень з сумою абсолютно всіх доходів фізичної особи.

Якщо за результатами такого порівняння контролюючим органом буде виявлено перевищення витрат над доходами в розмірі, що перевищує десять розмірів мінімальної заробітної плати, контролюючий орган розпочинає процедуру попереднього з'ясування виникнення перевищення витрат над доходами. Це нова для України процедура, яка спеціально запроваджується для надання можливості фізичній особі надати контролюючому органу недостатню у нього інформацію.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує на конференцію про захист бізнесу Safe Side 2.0Програма конференції побудована на обговоренні останніх змін до законодавства та реальних ситуацій українських компаній. Реєструйтеся за посиланням

Читайте також:

Іноземним компаніям дозволили виводити кошти від продажу цінних паперів без обмежень

Сьогодні депутати розглянуть близько 10 законопроектів, які стосуються бізнесу

В Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність в держоргани.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини