Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військовий облік працівників, призов резервістів і підвищення штрафів за ухилення: проект Президента

Реклама

Президент України подав до Верховної Ради законопроект №3553 та визначив його як невідкладний. Метою проекту є упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, а також запровадження нового виду військової служби - військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

На військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий для оперативного доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань, без оголошення мобілізації, призиваються громадяни України, зараховані до військового оперативного резерву першої черги.

Пропонується також внести зміни до КЗпП:

  • військово-обліковий документ стане обов'язковим при працевлаштуванні;

  • працівники з числа колишніх військовослужбовців військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період отримають переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці;

  • у разі призову власника - фізичної особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період такий власник - фізична особа повинна виконати свої обов'язки (щодо розрахунку та видачі трудової книжку), протягом місяця після звільнення з такої військової служби без застосування санкцій та штрафів.

  • на працівників призваних на військову службу із числа резервістів в особливий період поширюватимуться гарантії щодо збереження місця роботи, посади і середнього заробітку на підприємстві, додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та гарантія надання першого робочого місця на строк не менше двох років.

Про військовий облік на підприємстві читайте в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Посадові особи підприємств, установ та організацій усіх форм власності мають забезпечити ведення персонального військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, сприяти їх підготовці до військової служби, призову на строкову військову службу, на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Керівники підприємств, установ, організацій незалежно від підпорядкування і форми власності зобов'язані на вимогу територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки сповіщати призовників, військовозобов'язаних та резервістів про їх виклик до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, забезпечувати своєчасне їх прибуття за цим викликом, у семиденний строк повідомляти районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки про прийняття на роботу (навчання) та звільнення з роботи (навчання) призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Про контроль за веденням військового обліку на підприємствах та практичні рекомендації щодо підготовки до перевірок військоматів можна дізнатися у модулі "Мистецтво оборони" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтесь для цього тестовим доступом

Зростуть штрафи за порушення війського обліку працівників. Пропонується оновити санкції ст 210-1 КпАП, встановивши за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію штраф на громадян від 1700 до 3400 грн і на посадових осіб - від 3400 до 5100 грн. А в особливий період на посадових осіб - від 5100 до 8500. Наразі штрафи вдесятеро менші.

Крім того, проектом пропонується посилити відповідальність резервістів за порушення правил військового обліку. Підвищити адмінштраф у сім разів (510 - 850 грн, а за повторне порушення чи в особливий період - від 850 до 1700 грн).

За умисне зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних), яке спричинило їх втрату, - штраф від 510 до 850 грн, а в особливий період - від 850 до 1700 грн.

Посилюється також кримінальна відповідальність. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Ухилення резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаром, - карається штрафом від 5100 до 8500 грн або виправними роботами на строк до двох років.

Ухилення від навчальних (спеціальних) зборів - штраф від 8500 до 11 900 грн або виправними роботами на строк до двох років.

Стежите за новинами вашої галузі? Спробуйте створити свій власний інфорпростір в екосистемі LIGA360. Власна стрічка новин і моніторинг з понад 1835 медіа, 20 телеканалів, 15 радіостанцій, 1 800 інтернет та друкованих ЗМІ. Обирайте, що читати саме вам! Спробувати LIGA360

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини