Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОПам скасують обов'язкове ведення книги обліку доходів: Президент підписав Закон

Реклама

Президент Володимир Зеленський підписав Закон № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців» (проект № 2524), який Верховна Рада ухвалила 14 липня 2020 року.

Закон дозволить ФОПам-"спрощенцям", які не є платниками ПДВ вести облік в довільній формі - в Excel, в зошиті чи, за бажанням, в книзі обліку. Головне - фіксувати щомісячний дохід. А щоденні підсумки чи поопераційні підсумки - лише за бажанням підприємця.

Книга обліку доходів не підлягає реєстрації та може вестися в паперовому та/або електронному вигляді.

ФОП на загальній системі зможуть вести облік також у паперовому або електронному вигляді, але за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів.
Відсутність книги обліку доходів, а також її ведення з порушенням встановленого порядку може бути підставою для притягнення платника податків до відповідальності виключно в разі, якщо такий платник податків повідомив контролюючий орган про бажання вести таку книгу.

Закон розширює роботу з податковою онлайн. В електронному кабінеті будуть відображатися податкові повідомлення-рішення, податкові вимоги або інші документи, а при реєстрації в е-кабінеті платника податків не треба буде заповнювати договір про визнання електронних документів.

Також документ вносить зміни до Податкового кодексу з метою створення сприятливих умов для діяльності бізнесу та інвесторів. Зокрема, полегшено умови податкових перевірок. При перевірці оформлення працівників усунуто можливість опитувати працівників і роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування.

Зручно та швидко сплатити податки і подати звіти можна за допомогою бота-бухгалтер ReporTах. Просто додайте свою банківську карту - бот самостійно сплатить ЄСВ та Єдиний податок на актуальні рахунки.

Чи є ця новина позитивною для вашої компанії? Діліться можливостями зі своїми колегами за допомогою рішення LIGA360. Розробляйте план дій онлайн в діалозі, швидко повідомляйте про зміни та впорядкуйте бесіди в екосистемі хмарних рішень. Отримайте вільний доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини