Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За видачу фіскального чека без обов'язкових реквізитів доведеться платити штрафи

Реклама

Податківці роз'яснюють, що відповідно до ст. 3 Закону про застосування РРО суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або ПРРО із створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів.

Форма та зміст фіскального чека та інших розрахункових документів, надання покупцю яких є обов'язковим, встановлені Положенням №13.

Про серпневі РРО-новації, зокрема штрафи, читайте також у БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. Для отримання доступу до аналітики видання та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом.

У фіскальному чеку зазначаються обов'язкові реквізити, зокрема: назва та адреса господарської одиниці; назва та кількість товару, який реалізується; вартість проданого товару; код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством); ставки та суми податку на додану вартість (далі - ПДВ) та акцизного податку.

Крім того, для суб'єктів господарювання роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку (суб'єкти господарювання, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ), фіскальний чек повинен містити окремим рядком літерне позначення, розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкується назва такого податку (рядок 21). У реквізиті "Акцизний податок" його назва наводиться згідно з Податковим кодексом. За потреби дозволяється використовувати скорочення.

У разі відсутності в документі хоча б одного з обов'язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий.

Пунктом 1 ст. 17 Закону про РРО передбачена відповідальність у вигляді фінансових санкцій, що застосовуються до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги) з порушенням вимог Закону, які з врахуванням п. 11 розд. II "Прикінцеві положення" тимчасово до 1 січня 2021 року застосовуються в таких розмірах:

у разі встановлення в ході перевірки факту, зокрема, невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання:

  • за порушення, вчинене вперше - 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг);

  • за кожне наступне вчинене порушення - 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг).

Також за порушення вимог Закону посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 155 прим. 1 КпАП, до осіб, які здійснюють розрахункові операції з порушенням встановленого законом порядку проведення розрахунків, застосовується штраф в розмірі від двох до п'яти НМДГ (34-85 грн) та на посадових осіб - від п'яти до десяти НМДГ (85-170 грн).

Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від п'яти до десяти НМДГ і на посадових осіб - від десяти до двадцяти НМДГ (170-340 грн).

Звітність - не проблема з REPORT. Сервіс онлайн-звітності містить актуальні форми та реквізити для сплати податків, шаблони базових первинних документів та підтримку користувачів в чаті . Замовляйте тестовий доступ та переконайтеся самі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини