Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд вказав особливості оскарження постанови про порушення ПДР

Реклама

Строк оскарження постанови про порушення ПДР, у тому числі зафіксованого у автоматичному режимі, починається з моменту отримання такої постанови.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС 12 червня 2020 року № 686/28291/19. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обставини справи

Позивач стверджував, що не пропустив строк оскарження постанови про порушення ПДР.

Позиція Верховного Суду

Суд першої інстанції, залишаючи позов без розгляду дійшов висновку, що для звернення до адміністративного суду з позовом щодо оскарження постанови про притягнення до адміністративної відповідальності встановлений 10-дений строк, який обчислюється з дня винесення постанови. Проте, Сьомий апеляційний адміністративний суд, скасовуючи ухвалу суду першої інстанції про залишення позову без розгляду, зазначив, що строк повинен обчислюватися з моменту отримання оскаржуваної постанови.

Ознайомтеся з іншими цікавими позиціями Верховного Суду у випуску видання "ЮРИСТ&ЗАКОН". Ви можете придбати повний доступ до електронного видання "ЮРИСТ&ЗАКОН" за посиланням.

ВС погоджується з цим висновком суду апеляційної інстанції з огляду на таке.

Аналіз норм статті 289 КУпАП і частини другої статті 291 КУпАП свідчить, що постанова у справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксоване в автоматичному режимі, може бути оскаржена протягом 10 днів після її вручення особі або отримання поштового повідомлення про вручення, або про відмову в її отриманні, або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення.

Аналогічна правова норма закріплена також у частині другій статті 286 КАС, відповідно до приписів якої позовну заяву щодо оскарження рішень (постанов) по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі може бути подано протягом 10 днів з дня вручення такого рішення (постанови).

Отже, при вирішенні питання пропуску строку звернення з позовом до суду щодо оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, суди повинні з'ясувати дату отримання цієї постанови.

Із встановлених судами обставин убачається, що позивач оскаржувану постанову про накладення адміністративного стягнення у справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення дорожнього руху в день її прийняття фактично не отримував. Відповідно до інформації ПАТ "Укрпошта" таку постанову отримано позивачем через 10 днів. Водночас до суду з позовом позивач звернувся через 5 днів після отримання постанови, тобто, із дотриманням десятиденного строку звернення до суду.

Аналогічна правова позиція міститься в постанові Верховного Суду від 31 січня 2020 року у справі № 755/7433/19.

Також читайте:

Авто не можуть забрати на штрафмайданчик тільки за порушення правил ПДР - ВС;

Водій або власник авто: хто відповідає за порушення ПДР, яке зафіксоване камерами;

ВС вказав, що протокол про адміністративне правопорушення не можна оскаржити в суді;

Перегляд справи щодо водія можливий через такі процесуальні помилки слідчого та суду;

Чи завжди водій несе кримінальну відповідальність за наїзд на пішохода;

ТОП-10 рішень Верховного Суду для водіїв

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, що поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката:

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ зі знижкою 20 %

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини