Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Шахраї присвоїти елітну квартиру в Києві

Реклама

У Офісі протидії рейдерству розповіли, як власниця квартири у середмісті столиці, в будинку, який є пам'яткою архітектури, стала жертвою шахраїв.

Власниця цієї квартири тривалий час проживала за кордоном, її помешкання в оренду не здавалося, за ним доглядала її близька родичка. Восени минулого року, коли до помешкання намагалися потрапити невідомі, законна власниця нерухомості дізналася про те, що на підставі договору купівлі-продажу, який датований ще 2011 роком, офіційним господарем цієї квартири є інша особа.

Згоду на відчуження нерухомості власниця не надавала, а відповідний правочин був нібито посвідчений нотаріусом, діяльність якого припинено ще в 2012 році. На підставі цього договору в листопаді 2020-го державний реєстратор зареєстрував право власності за іншою особою.

Дізнавшись про незаконні оборудки із майном, власниця квартири звернулася до правоохоронних органів і паралельно оскаржила відповідне рішення державного реєстратора з мотивів, що воно прийнято на підставі підробленого договору купівлі-продажу, до Офісу протидії рейдерству Мін'юсту.

У ході колегіального розгляду цього реєстраційного кейсу оперативно було встановлено, що в архіві нотаріуса відсутній відповідний договір купівлі-продажу нерухомості, на підставі якого і було прийнято оскаржуване рішення державного реєстратора.

Направивши низку запитів і проаналізувавши увесь ланцюг незаконних дій з речовими правами, Колегія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації дійшла висновку, що оскаржуване реєстраційне рішення є незаконним і підлягає скасуванню Міністерством юстиції України.

Скасування рішення державного реєстратора Мін'юстом має стати вирішальним аргументом для ефективного захисту майнових прав скаржниці в суді, адже нотаріальні дії підлягають оскарженню виключно в судовому порядку.

Аби ваша нерухомість не стала легкою здобиччю шахраїв, дотримуйтеся базових правил майнової гігієни:

  • проведіть «ревізію» документів, які посвідчують право власності на нерухоме майно, та подбайте про те, щоб вони знаходилися у безпечному місці, недоступному для сторонніх осіб.

  • попіклуйтеся про те, щоб відомості про об'єкти нерухомого майна чи речові права на земельні ділянки були внесені до ДРП.

  • якщо ваше речове право зафіксоване лише на паперових носіях - «на руках» є звичайні свідоцтва про приватизацію нерухомості із реєстрацією БТІ, або державний акт на земельну ділянку старого зразка, - заплануйте похід до найближчого нотаріуса або державного реєстратора.

  • періодично перевіряйте записи в реєстрі. Скористайтеся послугами новітніх моніторингових сервісів, які дозволяють отримати миттєві повідомлення про зміну статусу будь-яких об'єктів нерухомого майна у ДРП.

Щоб убезпечити вашу нерухомість та бізнес від несанкціонованих рейдерських захоплень - скористайтеся сервісом SMS-маяк. Ви зможете контролювати не лише зміни, які відбулися в реєстрі, але і про спроби внести такі зміни.

Якщо профілактичні заходи не допомогли, і ви зіткнулися з незаконними діями державних реєстраторів, потрібно без зволікань звернутися до Офісу протидії рейдерству.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини