Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Віддалена робота на карантині: як змінилися правила

Реклама

З 27 лютого 2021 року в Україні діють нові правила дистанційної роботи, передбачені Законом № 1213.

Законом запроваджується два самостійних види роботи - дистанційна та надомна, а також регулюється гнучкий графік роботи, що наразі актуально через впровадження додаткових карантинних обмежень. Нагадаємо, у Києві з 20 березня запроваджено нові обмеження, зокрема, режим дистанційної (надомної) робот для працівників підприємств усіх форм власності.

Надомна робота повинна виконуватися працівником за місцем його проживання або в інших визначених ним приміщеннях та передбачає наявність закріпленої зони, технічних засобів, але поза виробничими чи робочими приміщеннями власника підприємства.

Дистанційна робота передбачає, що співробітник може працювати як поза підприємством, так може і поєднувати частково і з роботою (знаходженням) на підприємстві, якщо сторони про це домовилися у договорі. Також важливим моментом є те, що у визначенні дистанційної роботи є згадка про обов'язкове використання інформаційно-комунікаційних технологій.

Обидві форми віддаленої роботи передбачають укладення трудового договору у письмовій формі, але на час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника та/або у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації вони можуть запроваджуватися наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу. З таким наказом (розпорядженням) працівник ознайомлюється протягом двох днів.

Про деякі спірні норми нових правил читайте у матеріалі: Віддалена робота по-новому: що прийняли депутати?

За письмовим погодженням між працівником і роботодавцем для працівника може встановлюватися гнучкий режим робочого часу, що передбачає саморегулювання працівником часу початку, закінчення роботи та тривалості робочого часу упродовж робочого дня, на визначений строк або безстроково, під час прийняття на роботу або пізніше. На час загрози поширення епідемії гнучкий режим робочого часу також може встановлюватися наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Крім письмових договорів про дистанційну і надомну роботу, Закон передбачив ще один письмовий договір, а саме договір про повну матеріальну відповідальність, яка може застосовуватись при використанні обладнання роботодавця.

Також зверніть увагу, що при виконанні дистанційної роботи роботодавець несе відповідальність за безпечність і належний технічний стан обладнання та засобів виробництва, що передаються працівнику для виконання дистанційної роботи.

Що принципово змінилося для роботодавців і які практичні кроки вони повинні зробити, читайте у матеріалі: Дистанційна і надомна робота: що насправді змінилося?

Працюйте віддалено та моніторте діяльність партнерів, конкурентів та співробітників за допомогою нового інструменту - LIGA360. IT-екосистема є єдиним робочим простором для усієї команди, яка містить персональні набори інструментів для роботи юристів, фінансистів, маркетингу, служби безпеки, PR, HR та зручних внутрішніх комунікацій. Дізнатися більше

Вас також може зацікавити:

Не Zoom'ом єдиним. Як команді ефективно взаємодіяти на віддаленій роботі

Працівник пішов на самоізоляцію: як оплачувати і оформляти

Чи повинен роботодавець компенсувати дистанційним працівникам витрати на особисту техніку і інтернет?

Карантин: оплата праці у разі переведення на неповний робочий день

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини