Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про Бюро економічної безпеки України

Реклама

Сьогодні, 25 березня, набув чинності Закон України від 28.01.2021 № 1150-IX "Про Бюро економічної безпеки України".

Бюро економічної безпеки стане новим єдиним органом державної влади, відповідальним за боротьбу з економічними злочинами. БЕБ отримає відповідні повноваження СБУ та Податкової міліції (ДФС).

БЕБ має розпочати свою діяльність не пізніше шести місяців з дня набрання чинності цим Законом, протягом цього ж строку Уряд забезпечить ліквідацію ДФС.

Матеріали кримінальних проваджень, які на день початку діяльності БЕБ перебувають в іншому органі, протягом двох місяців з дня прийняття рішення про початок діяльності Бюро передаються органом досудового розслідування відповідному прокурору у кримінальному провадженні для подальшого прийняття рішення.

Оперативно-розшукові справи, які перебувають в оперативних підрозділах податкової міліції, мають бути реалізовані шляхом початку досудового розслідування або їх закриття відповідно до Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Забороняється заведення оперативно-розшукових справ оперативними підрозділами податкової міліції з дня набрання чинності цим Законом.

Основними завданнями Бюро економічної безпеки України є:

1) виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних;

2) оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їх мінімізації та усунення;

3) надання пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов створення схем протиправної діяльності у сфері економіки;

4) забезпечення економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;

5) збирання та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначення способів запобігання їх виникненню в майбутньому;

6) планування заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням, віднесеним законом до його підслідності;

7) виявлення та розслідування правопорушень, пов'язаних з отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги;

8) складання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів з метою підвищення ефективності прийняття ними управлінських рішень щодо регулювання відносин у сфері економіки

Аналіз Закону про БЕБ від Олексія Співака, інспектора Ради бізнес-омбудсмена, читайте у матеріалі "Бюро економічної безпеки України: що передбачає прийнятий закон та які можливі наслідки для бізнесу".

Контролювати ризики та слідкувати за репутацією компанії - просто з Liga360:Керівник. Ви отримаєте інструменти бізнес-розвідки та перевірки контрагентів, моніторинг ключових ЗМІ та автоматичні сповіщення про персону/бренд в Telegram. А ще Liga360 дає можливість слідкувати за змінами законодавства та судових рішень. Замовте Liga360 та оцініть усі переваги ІТ-рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини