Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДФО від продажу нерухомості може зрости

Реклама

Народні депутати пропонують змінити правила оподаткування операцій з нерухомістю. Відповідний законопроект № 5638 зареєстровано у ВР.

Пороектом, зокрема, пропонується припинити тиск на фізичних осіб, які здійснюють легальні оподатковувані операції за ставкою 5%, реалізуючи більше 3 об'єктів нерухомого майна на рік, яке було придбано у забудовника.

Для цього пропонується чітко вказати в ПК, що ставка ПДФО для таких операцій становить 5 %, а не 18 %, як для фізичних осіб-підприємців.

Водночас, для операцій, коли фізичні особи здійснюють підприємницьку діяльність без реєстрації і реалізують нерухоме майно після його будівництва, або коли таке будівництво здійснено за їх рахунок (замовник будівництва), встановити ставку ПДФО у розмірі 10% (+1,5% ВЗ).

Крім того, у проекті запропоновано звільнити від оподаткування ПДВ операцій із постачання об'єктів житлової нерухомості в тому числі при першій поставці, а також спеціальних майнових прав на житло, - задля сприяння досягнення соціального стандарту забезпеченості громадян житлом на належному рівні за рахунок певного здешевлення новозбудованого житла, а також зниження привабливості цієї сфері для можливих зловживань з боку забудовників в частині формування ПДВ-кредиту по послугах із будівництва.

Також пропонується виключити необхідність визначати ціну угоди не нижче оціночної вартості об'єкта нерухомості, коли відсутні оподатковувані операції. Наразі нотаріус посвідчує відповідний договір купівлі-продажу нерухомого майна лише за наявності оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої модулем електронного визначення оціночної вартості Єдиної бази даних звітів про оцінку, або не нижче ринкової вартості такого об'єкта, визначеної суб'єктом оціночної діяльності. Але, згідно ст. 7 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" "проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках … оподаткування майна згідно з законом, крім випадків визначення розміру податку при спадкуванні власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою".

Таким чином, у випадку відсутності оподаткування майна, проведення оцінки майна є необов'язковим. Такими випадками є, наприклад, перший продаж квартири протягом року, яка перебувала у власності більше трьох років (п. 172.1 ст. 172 ПК України) або продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка отримана у власність у процесі приватизації (пп. 165.1.40 пп. 165.1 ст. 165 ПК України).

Нагадаємо, що проектом № 5600 також запропоновано новий механізм сплати податків. Так, дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року другого з об'єктів нерухомості буде оподатковуватись за ставкою ПДФО 5%, а третього та наступних - 18% (+1,5% ВЗ).

Наразі дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Хочете перевіряти нерухомість та земельні ділянки в державних реєстрах? Замовляйте сервіс SMS-Маяк та відчуйте переваги онлайн-контролю за змінами статусу об'єктів нерухомості.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини