Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 листопада набувають чинності зміни ПДР: з'являться нові знаки і розмітка

Реклама

1 листопада набудуть чинності зміни до Правил дорожнього руху, затверджені постановою Кабміну від 29 вересня 2021 р. № 1091.

Зміни для велосипедистів

Велосипедною доріжкою вважитиметься доріжка з покриттям поза межами проїзної частини вулиці та/або дороги, розташована окремо чи суміжно з тротуаром або пішохідною доріжкою, що призначена для руху на велосипедах, і позначена дорожнім знаком 4.14 та горизонтальною розміткою 1.36.

Велосипедна смуга - смуга, призначена для руху на велосипедах у межах проїзної частини вулиці та/або дороги, яка позначена дорожнім знаком 5.88 та відповідною горизонтальною дорожньою розміткою.

Велосипедний переїзд - місце перетину велосипедистами проїзної частини в межах перехрестя або поза ними, позначене дорожньою розміткою 1.15.

Велосипедисти повинні переїжджати проїзну частину по велосипедному переїзді, а у разі його відсутності - відповідно до вимог ПДД. У місцях, де рух регулюється, велосипедисти повинні керуватися сигналами регулювальника або світлофора.

Нова дорожня розмітка та знаки

Розділи 33 та 34 Правил дорожнього руху буде повністю викладено у новій редакції. Зокрема, з'являться нові дорожні знаки:

Попереджувальні

напрямки повороту 1.4.4, 1.4.5 (рух праворуч/ліворуч)

1.41. "Місце (ділянка) концентрації дорожньо-транспортних пригод".

Заборонні

"Небезпека". Забороняє рух усіх без винятку користувачів доріг, вулиць, залізничних переїздів у зв'язку з дорожньо-транспортною пригодою, аварією, проявом стихійного лиха чи іншою небезпекою для руху (зсув ґрунту, падіння каміння, сильний снігопад, повінь тощо).

3.44 "Рух зазначених транспортних засобів заборонено" забороняє рух зазначених на них транспортних засобів та рівнозначні кільком установленим разом заборонним знакам.

3.45 "Рух зазначених транспортних засобів заборонено" забороняє рух зазначених на знаку транспортних засобів та рівний за значенням кільком установленим разом відповідним заборонним знакам.

Наказові

4.14 "Доріжка для велосипедистів". Рух на велосипедах. Дозволяється рух із швидкістю пішохода особам, які рухаються в кріслах колісних. Якщо немає тротуару або пішохідної доріжки, дозволяється також рух пішоходів.

4.15 "Кінець доріжки для велосипедистів". Кінець доріжки, позначеної знаком 4.14.

4.16 "Доріжка для пішоходів". Застосовується для позначення доріжок, призначених тільки для руху пішоходів.

4.17 "Доріжка для пішоходів і велосипедистів". Рух пішоходів і велосипедистів. Дозволяється рух із швидкістю пішохода особам, які рухаються в кріслах колісних.

4.18 "Суміжні пішохідна та велосипедна доріжки". Рух пішоходів, велосипедистів відповідно по пішохідній, велосипедній доріжках, які прилягають одна до одної, але розмежовані розміткою 1.1 або кольором покриття. Дозволяється рух із швидкістю пішохода по будь-якій з доріжок особам, які рухаються в кріслах колісних.

"Рух із застосуванням ланцюгів проти ковзання". Рух легкових, вантажних автомобілів та автобусів із застосуванням ланцюгів проти ковзання не менше ніж на двох ведучих колесах транспортного засобу.

Знак 4.21 застосовується з табличкою 7.12

4.22 "Кінець ділянки руху із застосуванням ланцюгів проти ковзання". Позначає кінець зони дії знака 4.21.

4.23 "Дорога для суміщеного руху легкових автомобілів та велосипедистів". Позначає початок вулиць і доріг місцевого значення (крім пішохідних вулиць), призначених для суміщеного руху велосипедистів і легкових автомобілів.

4.24 "Кінець дороги для суміщеного руху легкових автомобілів та велосипедистів". Позначає кінець вулиць і доріг місцевого значення (крім пішохідних вулиць), призначених для суміщеного руху велосипедистів і легкових автомобілів.

Інформаційно-вказівні

5.24 "Мінімальна швидкість на різних смугах руху" із зображенням знаків 4.12 встановлює мінімально допустиму швидкість на смугах.

5.25 "Мінімальна швидкість на смузі руху" із зображенням знака 4.12 встановлює мінімально допустиму швидкість на лівій смузі, що веде на підйом з метою зазначення смуги для тихохідного транспорту.

5.26 "Обмеження максимальної швидкості на різних смугах руху" із зображенням знака 3.29 встановлює максимальну швидкість на смугах руху.

"Діагональний пішохідний перехід". Застосовується лише на регульованих перехрестях (на яких сигнал світлофора не переводять у режим жовтого миготіння), де дозволено перехід по діагоналі.

5.49 "Початок населеного пункту". Найменування і початок забудови населеного пункту, в якому діють вимоги цих Правил, що визначають порядок руху в населених пунктах.

5.50 "Кінець населеного пункту". Місце, з якого на даній дорозі втрачають чинність вимоги цих Правил, що визначають порядок руху в населених пунктах.

Знаки 5.49 і 5.50 установлюються на фактичній межі забудови, яка прилягає до дороги.

5.51 "Початок населеного пункту". Найменування і початок населеного пункту, в якому на даній дорозі не діють вимоги цих Правил, що визначають порядок руху в населених пунктах.

Для позначення початку населеного пункту, де відсутня забудова, знак 5.51 може встановлюватися на фактичній адміністративній межі населеного пункту.

5.52 "Кінець населеного пункту". Позначає кінець населеного пункту, позначеного знаком 5.51.

5.53 "Початок забудови населеного пункту". Застосовується виключно в межах населених пунктів, початок яких позначено знаком 5.51, для позначення межі, де починається забудова безпосередньо поблизу проїзної частини (за умови наявності такої забудови). Означає обмеження максимальної дозволеної швидкості до 50 км/год.

5.54 "Кінець забудови населеного пункту". Застосовується в населених пунктах, позначених знаком 5.51, для виділення межі закінчення забудови населеного пункту, розташованої безпосередньо поблизу проїзної частини (за умови подальшої відсутності такої забудови).

Означає скасування обмеження максимальної дозволеної швидкості в межах 50 км/год та перехід до стандартного швидкісного режиму дороги, на якому його встановлено.

5.59 "Покажчик напрямку" і 5.60 "Покажчик напрямків". Застосовуються для зазначення відповідно одного чи кількох напрямків руху до населених пунктів або інших об'єктів.

5.61 "Покажчик відстаней" (підтвердження маршруту). Зазначає відстані (км) та підтверджує напрямки до населених пунктів, розташованих на маршруті.

5.88. "Велосипедна смуга". Позначення виділеної на проїзній частині велосипедної смуги. Якщо велосипедна смуга відокремлена від основної проїзної частини розміткою 1.2, знак 5.88 у поєднанні з табличкою 7.9 розташовується над виділеною велосипедною смугою на її початку та повторюється після кожного перехрестя до її закінчення.

5.89 "Кінець велосипедної смуги". Кінець смуги для руху велосипедистів, позначеної знаком 5.88.

5.90 "Зона для пішоходів і велосипедистів". Початок виділеної зони для суміщеного руху пішоходів і велосипедистів, на території якої проїзд інших транспортних засобів заборонено.

5.91 "Кінець зони для пішоходів і велосипедистів". Кінець виділеної зони для суміщеного руху пішоходів і велосипедистів.

5.92.1 і 5.92.2 "Велосипедний переїзд". Позначає організований переїзд велосипедистів через проїзну частину.

5.93.1 і 5.93.2 "Суміжні пішохідний перехід та велосипедний переїзд". Застосовуються для позначення місць, де пішохідний перехід і велосипедний переїзд розташовані поруч на відстані не більше ніж 0,4 м один від одного.

5.94.1 "Дорога із зустрічною велосипедною смугою". Позначає дорогу, на якій по спеціально виділеній і відокремленій розміткою смузі, організовано рух велосипедистів у зустрічному до загального потоку транспортних засобів напрямку.

5.94.2 "Кінець дороги із зустрічною велосипедною смугою". Кінець дії знака 5.94.1.

5.95.1 і 5.95.2 "Виїзд на дорогу з одностороннім рухом і зустрічною велосипедною смугою". Позначає виїзд на дорогу з одностороннім рухом за наявності на ній велосипедної смуги, рух якою здійснюється назустріч загальному транспортному потоку.

5.96.1 "Зона габаритно-вагового контролю" і 5.96.2 "Кінець зони габаритно-вагового контролю". Позначають початок і кінець спеціально обладнаних вздовж автомобільних доріг загального користування майданчиків, призначених для проходження габаритно-вагового контролю вантажних автомобілів на стаціонарних або пересувних пунктах габаритно-вагового контролю.

Крім того, з'являться нові знаки сервісу для електрозарядних станцій та шиномонажу, нові таблички до дорожних знаків для інформування водіїв про можливість пересадки на міський громадський транспорт (метро та інші види маршрутного транспорту) та про напрямок руху велосипедистів.

Оновлено також розмітку, зокрема, з'явиться вертикальна розмітка жовто-червоного кольору, яка використовується на ділянках концентрації дорожньо-транспортних пригод, аварійно-небезпечних ділянках.

Детальніше з новаціями ПДР можна ознайомитися за посиланням

Як власнику бізнесу тримати зміни на контролі? Моніторинг законодавства, новин та контрагентів доступний в LIGA360: Керівник. Дізнайтеся більше

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини