Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кому чекатина виплати згідно з законопроектами про економічний паспорт

Реклама

Президент 6 грудня вніс до Верховної Ради чотири законопроєкти про економічний паспорт (№ 6394 та супутні № 6395, № 6396 та № 6397).

Проєктом Закону № 6394 визначаються особливості функціонування системи економічного паспорта, яка базується на засадах накопичення державних внесків на індивідуальних рахунках учасників Фонду майбутніх поколінь та забезпечує здійснення виплат таким учасникам.

Про Фонд майбутніх поколінь

Згідно з проектом Закону Фонд є юридичною особою, створеною Кабінетом Міністрів України, яка має статус неприбуткової організації (непідприємницького товариства) та провадить діяльність виключно з метою накопичення державних внесків на користь Фонду з подальшим інвестуванням активів, а також здійснює виплати учасникам Фонду.

Фонд формується з державних внесків, що здійснюватимуться за рахунок коштів Державного бюджету України, які надійдуть від сплати рентних платежів за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

Активи Фонду зберігаються в державному банку, який має ліцензію на провадження діяльності із зберігання активів пенсійних фондів (далі - зберігач Фонду).

Яким повинен бути щорічний державний внесок

Щорічний державний внесок на одного учасника Фонду визначається у розмірі двох мінімальних заробітних плат, встановленому законом на 1 січня календарного року, у якому здійснюється відповідний державний внесок.

Державні внески здійснюються шляхом зарахування відповідних грошових сум на поточний рахунок Фонду у зберігача Фонду щороку на кожного учасника Фонду до досягнення ним 18 років.

Як підприємцю слідкувати за змінами законодавства? LIGA360 надасть доступ до повної бази нормативних документів для ФОП, а актуальні новини будуть зручно надходити в смартфон. Придбайте LIGA360 сьогодні й не пропустіть жодної важливої зміни.

Щодо адміністрування діяльності Фонду

Адміністрування діяльності Фонду здійснюється адміністратором Фонду, який має ліцензію на провадження діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів та є юридичною особою, 100 відсотків акцій (часток) якої належить державі або іншому господарському товариству, 100 відсотків акцій (часток) якого належать державі.

Управління активами Фонду, які формуються за рахунок державних внесків, інвестиційного доходу, що утворюється в результаті розміщення та інвестування коштів учасників Фонду, штрафних санкцій, пені, інших платежів на користь учасників Фонду, здійснюється компанією з управління активами, яка діє на підставі ліцензії на провадження діяльності з управління активами.

Єдиний соціальний реєстр

Накопичення, зберігання та використання інформації про збір та ведення обліку державних внесків здійснюється у Єдиному соціальному реєстрі.

Адміністратор Єдиного соціального реєстру визначається Кабінетом Міністрів України та діє на підставі положення, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Компанія з управління активами та зберігач Фонду обираються Радою Фонду за результатами конкурсу та укладають договір з Радою Фонду.

Управління Фондом та контроль за його діяльністю здійснює Рада Фонду, до складу якої входять п'ять осіб, які обираються за результатами конкурсу.

Для проведення конкурсного відбору Кабінет Міністрів України утворює комісію з конкурсного відбору, яка є постійно діючим органом, затверджує її склад, призначає голову та секретаря комісії з конкурсного відбору.

Учасники Фонду та виплати

Учасником Фонду є громадянин України, народжений з 1 січня 2019 року, який має право на отримання виплати.

Для отримання виплати із системи економічного паспорта після досягнення учасником Фонду 18 років учасник повинен бути громадянином України та постійно проживати на території України протягом останніх п'яти років.

Виплати із системи економічного паспорта можуть здійснюватися на навчання, купівлю власного житла, лікування тяжких захворювань або за наявності критичних станів здоров'я, які підтверджені в установленому порядку, у будь-який час до досягнення 18 років.

Здійснення виплат учасникам Фонду у сумі, облікованій на їхніх індивідуальних рахунках, але не меншій від загальної суми державних внесків, сплачених до Фонду на користь таких учасників, гарантується державою.

Бажаєте мінімізувати кадрові ризики для своєї компанії? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360:HR. Дізнавайтесь першими про зміни трудового законодавства, контролюйте відгуки про бренд роботодавця, перевіряйте надійність кандидатів та співробітників. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини