Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За незадеклароване будівництво буде введено кримінальну відповідальність

Реклама

Один із ключових законопроектів реформи містобудування запроваджує посилену відповідальність для генпідрядника, архітектора та інженера проекту. Відтак за надбудову ще декількох поверхів, які не були задекларовані перед початком будівельних робіт, забудовники та інші відповідні учасники цього процесу можуть понести кримінальну відповідальність. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов в інтерв'ю виданню НВ БІЗНЕС.

Також Олексій Чернишов підкреслив, що в основі реформи містобудування та контролю лежать дві фундаментальні речі: лібералізація прав девелоперів і криміналізація та посилення адміністративної відповідальності за порушення.

"Це частина тієї тріади законів, які зараз на розгляді: проекти 56555656, 5877. Зокрема, останній запроваджує кримінальну відповідальність генпідрядника, архітектора, інженера проєкту", - розповів очільник Мінрегіону.

Зазначимо, що у вересні 2021 року було ліквідовано Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) і створено новий цифровізований орган - Державну інспекцію архітектури та містобудування (ДІАМ).

Очільник Мінрегіону наголосив, що у ДІАМ немає хабарів, оскільки структура створена на основі цивілізованої концепції управління процесами. В її основі лежить єдина електронна система у сфері містобудування, яка унеможливлює виникнення корупції у цій сфері. Також Міністр відзначив, що жоден співробітник ДАБІ не перейшов працювати до ДІАМ.

"Тобто у нас є три запобіжники або страховки - це нові люди, які розділяють цивілізовані принципи роботи, нова структура, побудована на цифровій системі, яка унеможливлює прояв корупції, а також постійну роботу з антикорупційними органами", - підсумував Олексій Чернишов.

Читайте також: Штрафи за порушення у містобудівельній діяльності зростуть: проект пройшов перше читання

Перевіряйте компанії, приватних підприємців та фізосіб у LIGA360. Система відобразить офіційні дані з держреєстрів: реквізити, судові справи, фінансовий і податковий стан. Дізнайтеся як мінімізувати ризики для бізнесу, замовивши презентацію для керівників, юристів, служби безпеки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини