Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як українські ФОПи, що виїхали за кордон, повинні сплачувати податки

Реклама

Військова агресія рф змусила багатьох українців виїхати за кордон. Країни ЄС, США, Велика Британія та інші дозволили українцям отримати тимчасовий захист, що передбачає право на довгострокове перебування, житло, освіту, роботу, соціальне забезпечення, медичну допомогу тощо.

Тривале перебування в країні означає, що через певний час дохід і майно особи може буде оподатковуване в країні, що надала тимчасовий прихисток. Це питання особливо актуально постає для тієї частини українців, які були зареєстровані, як ФОП.

Щоб продовжувати платити податки в Україну, перебуваючи за кордоном, потрібно залишатися податковим резидентом України.

Визначення статусу податкового резидента регулюється Податковим кодексом України та міжнародними конвенціями про уникнення подвійного оподаткування, які мають перевагу над національним законодавством. Отже, спочатку треба ознайомитися з правилами, які визначені у відповідній конвенції про уникнення подвійного оподаткування з країною перебування.

На сьоднішній день, Україна уклала такі Конвенцій з багатьма країнами, з їх переліком можна озайомитись тут.

Більшість конвенцій складена на основі модельної угоди, тому містять подібні норми.

Українське законодавство дозволяє своїм громадянам самостійно визначити основне місце проживання на території України та залишитися податковим резидентом України. Достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України у порядку, встановленому ПК, або її реєстрація як самозайнятої особи.

Не викликає сумнівів, що податковим резидентом України є фізична особа-підприємець, яка зареєстрована приватним підприємцем в Україні; отримує доходи від здійснення своєї підприємницької діяльності на відкриті рахунки в банківських установах України для ведення підприємницької діяльності; декларує та сплачує податки в Україні.

При цьому, якщо особа зареєстрована як ФОП в Україні, вона може бути резидентом і в іншій країні, зокрема, зі спливом 183 днів постійного перебування. Тому зараз українці мають високу ймовірність отримати статус «подвійного податкового резидента», що створює ризик подвійного оподаткування, коли обидві країни вважають, що мають право оподатковувати весь дохід особи.

У такому випадку на допомогу можуть прийти вищезгадані угоди про уникнення подвійного оподаткування. Застосування угоди - це завжди індивідуальний випадок, який залежить від конкретних обставин і того, наскільки розвиненою є юрисдикція.

Податкові зобов'язання в новій країні можуть виникнути навіть якщо особа не стає резидентом, наприклад, якщо вона надає послуги як незалежний підрядник чи консультант або підприємець (зокрема, як ФОП) і продовжує отримувати дохід від замовників; працює у шоу-бізнесі, спорті або сфері розваг; є власником бізнесу.

Окремо слід зазначити, що закордонні рахунки громадян України - це власні банківські рахунки фізичних осіб, а не приватних підприємців, тому отримання доходів на закордонні рахунки слід розглядати як іноземні доходи фізичної особи (не приватного підприємця) та оподатковуватимуться вони залежно від того, податковим резидентом якої країни є особа.

В деяких країнах, якщо особа має великі активи, можливе оподаткування податком на статки, який можуть застосовуватись як до резидентів, так і до нерезидентів.

Таким чином, ФОПи, які виїхали за кордон і отримали в іншій країні тимчасовий захист, залишаються податковими резидентами України, що не виключає надання їм статусу податкового резидента країною перебування через певний термін. Щоб уникнути ризику подвійного оподаткування, потрібно, керуватись конвенцією про уникнення подвійного оподаткування, національним законодавством України та країни перебування. У разі необхідності, ФОП має право ініціювати процедуру взаємного узгодження, в процесі якої дві країни обмінюються інформацією і доходять спільного висновку щодо оподаткування особи.

Матерал підготовлено з використанням інформації з сайту НВ.

Як підприємцю самостійно вести звітність? З рішенням LIGA360:Підприємець. Система надасть підказки й алгоритми заповнення, перевірить помилки. А ще тут можна контролювати розрахунки з бюджетом. Отримайте доступ за посиланням.

Читайте також: Робота за кордоном: де сплачуються податки та як уникнути подвійного оподаткування

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини