Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна отримала статус кандидата у члени ЄС

Реклама

Лідери держав-членів Європейського Союзу на черговому саміті в Брюсселі ухвалили рішення про надання статусу кандидата до ЄС Україні та Молдові. Про це повідомив голова Євроради Шарль Мішель.

"Історичний момент! Сьогодні - віховий крок на вашому шляху до ЄС. Вітаю Володимира Зеленського і Майю Санду, а також народи України та Молдови. Наше майбутнє - разом!", - написав він українською мовою у Twitter.

За словами Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної подальша підготовка до членства передбачатиме завершення трансформації всіх сфер, що створюватиме умови, коли країна житиме за принципами Євросоюзу та його законами, які спрямовані на захист кожного громадянина та бізнесу. Це започаткує умови для наближення рівня життя, добробуту та правового захисту українців, як в інших країнах ЄС. У цьому Україну постійно підтримуватиме Єврокомісія, надаючи необхідну консультаційну та іншу допомогу.

Окрім того, статус кандидата відкриває можливості отримання фінансової допомоги у трансформації суспільства, правової системи та економіки на шляху до членства в ЄС, а також триматиме євроінтеграційні реформи країни у пріоритеті.

Про те, що означає статус кандидата та які можливості відкриваються перед Україною - в інфографіці:

Рішення схвалено на основі рекомендацій Єврокомісії, ухвалених 17 червня, відповідно до яких Україна має виконати перелік умов:

  • ухвалення та впровадження законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їх доброчесності та професійних навичок, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;

  • завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради юстиції та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

  • подальше посилення боротьби з корупцією, зокрема на високому рівні. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.

  • забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF);

  • ухвалення комплексного стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору як частини середовища безпеки України;

  • має запрацювати «антиолігархічний» закон;

  • необхідно привести законодавство про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством;

  • необхідно завершити реформу законодавчої бази для національних меншин, яка зараз готується, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії і розробити механізми її впровадження.

Точну дату виконання вимог не визначено, але Єврокомісія проведе першу оцінку вже наприкінці 2022 року.

Дізнайтеся також: Які нові можливості отримає Україна в якості кандидата на вступ до ЄС та Які переваги для громадян та бізнесу має вступ України до ЄС

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Читайте також:

Скасування імпортних мит для України: що це означає на практиці?

Захист інтелектуальної власності за кордоном: рекомендації українським експортерам

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини