Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

11 липня набувають чинності зміни до антитютюнового законодавства

Реклама

З 11 липня набувають чинності норми Закону № 1978, якими вноситься чимало змін до антитютюнового законодавства.

Закон посилює захист українців, особливо дітей та молоді, від шкідливого впливу тютюнових виробів і приводить українське антитютюнове законодавство у відповідність до законодавства ЄС. Він фактично вводить поняття “новітніх тютюнових виробів” та прирівняє їх до так званих «традиційних» цигарок, а також розширює перелік місць, де забороняється куріння.

Так, забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов'язаних з їх вживанням, трав'яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальяніву приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, готелях, гуртожитках, на дитячих майданчиках, у місцях загального користування житлових будинків, на вокзалах та станціях, в аеропортах (крім спеціально відведених для цього місць), зупинках громадського транспорту тощо. Заборона також стосується територій поруч із закладами охорони здоров'я, спортивними та навчальними закладами, закладами громадського харчування.

Органи місцевого самоврядування мають право встановлювати додаткові вільні від куріння місця.

Скаргу на куріння у забороненому місці можна подати в електронний спосіб через офіційний веб портал Держпродспоживслужби, навіть з мобільного телефону або звернувшись до поліції.

Крім вищенаведеного, закон передбачає:

  • заборону реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них;

  • збільшення розміру комбінованого медичного попередження про шкоду куріння на пачках тютюнових виробів з 50 % до 65 % їхньої площі;

  • заборону використання смако-ароматичих добавок у будь-яких компонентах тютюнових виробів та електронних сигарет;

  • заборону продажу електронних сигарет та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, особам до 18 років;

  • обов'язок виробників та імпортерів тютюнових виробів звітувати про інгредієнти тютюнових виробів та викиди;

  • штрафи за порушення антитютюнового законодавства.

Прогнозується, що його реалізація сприятиме скороченню поширеності куріння серед усіх вікових груп, насамперед, серед дітей та молоді, що поступово призведе до покращення здоров'я населення та зростання тривалості життя в Україні.

Підприємство здійснює обіг підакцизних товарів? Уся інформація знайдеться в LIGA360. Основні документи, ліцензування та дозволи, облік і податки - переходь у потрібний розділ в один клік. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини