Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Європейський союз запросив Україну до "митного безвізу"

Реклама

Сьогодні, 7 липня, ухвалено рішення запросити України до Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS) та до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами. Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

«Незважаючи на воєнний стан, Мінфін продовжує втілювати у життя реформу митниці. Ми маємо на меті перетворити українську митницю на максимально зручний сервіс для нашого бізнесу. І NСTS дозволить зробити це, прискоривши проходження товарів через кордон. Митний безвіз - це можливість швидкого переміщення товарів між 36-ма країнами Європейського регіону. Водночас, приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту та NCTS - це важливий крок майбутнього членства України в ЄС», - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Рішення прийнято на засіданні робочої групи з питань відповідних конвенцій за результатами розгляду висновків фінальної Оціночної місії Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD), яка відбулася 23-24 червня 2022 року.

Після приєднання України до NCTS український бізнес зможе користуватися такими перевагами та спрощеннями:

  • одна транзитна декларація та одна гарантія для переміщення товарів між 36 країнами (з країнами ЄС і Великою Британією, Туреччиною, Сербією, Північною Македонією, Ісландією, Норвегією, Ліхтенштейном та Швейцарією);

  • авторизовані підприємства зможуть відправляти та отримувати товари на своєму підприємстві без заїзду на митні термінали;

  • українські фінансові гарантії діятимуть ще у 35 країнах світу.

Прогнозується, що розпочати міжнародне застосування NCTS Україна зможе вже наприкінці 2022 року. Цьому має передувати прийняття Верховною Радою законопроекту № 7420, законопроектів про приєднання до двох конвенцій та здійснення всіх відповідних міжнародних процедур.

NCTS - технологія, яка лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту.

Україна розпочала застосування NCTS з листопада 2020 року - спочатку у пілотному режимі, а з 17 березня 2021 року розпочато етап національного застосування NCTS. Для переходу до міжнародного застосування NCTS, Україна мала отримати запрошення, після чого приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

Станом на липень 2022 року у системі вже зареєстровано більше 1100 трейдерів, близько 4,5 тисяч працівників митниці, подано більше 5500 декларацій. 13 компаніям присвоєно статус фінансового гаранта. Розпочато надання українським підприємствам спеціальних транзитних спрощень.

Понад рік працює Служба підтримки з питань NCTS.

Читайте також:

Спрощення у системі спільного транзиту NCTS: як це працює

ЗЕД та митниця під час війни: бізнес-дайджест

Єдиная середовище LIGA360 для роботи антикризової команди. Керівники, юристи, hr-фахівці, бухгалтери й спеціалісти з безпеки - усі ключові ролі компанії отримують інформацію синхронно й спільно ухвалюють рішення. Спробуйте до кінця місяця на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини