Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Акціонери Альфа-Банку Україна готові безоплатно передати його державі або докапіталізувати на $1 млрд

Реклама

Акціонери Альфа-Банку Україна підтверджують свою готовність докапіталізувати його на $1 млрд, однак у разі прийняття рішення щодо необхідності передачі контролю над банком державі чи іншому акціонеру, вони готові безоплатно передати його акції. Про це йдеться у листі співвласника банку Михайла Фрідмана голові НБУ Андрію Пишному, передає агентство "Інтерфакс-Україна", у розпорядженні якого є копія цього листа.

"На нашу думку, приватні інвестиції - це найкращий варіант… Водночас, якщо уряд України чи Національний банк схилиться до рішення, що Альфа-Банк Україна має контролюватись державою чи іншим акціонером, ми готові безоплатно передати акції банку", - зазначається у документі.

Михайло Фрідман пояснює необхідність такого звернення скоординованою медіаатакою проти банку та гучними заявами в пресі щодо його майбутнього, що викликає занепокоєння клієнтів.

За його словами, у жовтні в Брюсселі заплановані зустрічі представників банку з регуляторними органами ЄС щодо можливості практичної реалізації докапіталізації на $1 млрд за рахунок заморожених санкціями коштів.

"Ми вважаємо, що в цій ситуації -- це абсолютно правильна, лояльна, відповідальна поведінка стосовно банку, клієнтів та країни з врахуванням інвестицій, потрібних для відновлення інфраструктури України. Необхідність докапіталізації неминуче постане перед усією банківською системою. Питання чиїм коштом це буде зроблено - приватних інвесторів чи держави", - підкреслив Фрідман. Він додав, що така докапіталізація буде хорошим та сміливим прикладом іншим інвесторам.

"Окремо зазначу, що ми ніколи не ототожнювали інвестиції в капітал банку зі зняттям персональних санкцій. Нам дуже шкода, що в Україні інформацію було викривлено", - написав акціонер банку.

Водночас він заявив, що акціонери з повагою віднесуться до рішення державних органів передати контроль над банком державі або іншому акціонеру і не оскаржуватимуть рішення в судах. Крім того, вони зроблять все можливе, щоб перехідний період відбувся непомітно для клієнтів.

Фрідман також висловив сподівання на підтримку співробітників та клієнтів банку з боку Національного банку задля координації такого переходу.

Довідково

За даними НБУ, Альфа-Банк Україна станом на 1 вересня 2022 року за розміром загальних активів посідав 7 місце (111,16 млрд грн) серед 67 банків, що діяли у країні.

Читайте також: В Альфа-Банку введуть тимчасову адміністрацію.

Керуй бізнесом на 360! Рішення LIGA360 допоможе оцінити бізнес-зв'язки, миттєво отримувати інформацію про зміни воєнного стану, моніторити свою ділову репутацію та знаходити відповіді на щоденні виклики. Замов LIGA360 для керівника прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини