Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес погіршив очікування щодо ділової активності

Реклама

У жовтні бізнес погіршив очікування щодо своєї економічної діяльності через ускладнення безпекової ситуації, повідомили в НБУ.

Негативний вплив повномасштабної війни на пропозицію товарів, наявні логістичні проблеми, подальше руйнування енергетичних потужностей та зниження реальних доходів населення стримують відновлення економіки та зумовлюють погіршення очікувань підприємств усіх секторів. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який у жовтні 2022 року знизився до 44.9 із 46.1 у вересні.

Підприємства промисловості погіршили оцінки економічних перспектив через втрати виробничих та енергетичних потужностей. Респонденти погіршили очікування щодо обсягу нових замовлень на продукцію, в тому числі експортних, а також  прогнозують зменшення обсягів запасів сировини, матеріалів та залишків готової продукції. Водночас збереглися позитивні очікування стосовно обсягів виготовленої продукції.

Підприємства сектору будівництва очікують зменшення обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів.  На відміну від двох попередніх місяців респонденти очікують зменшення обсягів закупівлі послуг підрядників.

Підприємства торгівлі погіршили оцінки щодо обсягу товарообороту, стримано оцінили обсяги закупівлі товарів для продажу, зазначили зменшення їх залишків. Підприємства торгівлі дещо знизили песимізм в очікуваннях щодо зростання закупівельних цін та вартості товарів, водночас посилили очікування щодо зниження торговельної маржі.

Підприємства сфери послуг посилили очікування щодо зменшення обсягів наданих послуг, обсягів нових замовлень та послуг у процесі виконання, водночас послабили очікування щодо підвищення тарифів на власні послуги.

Більшість підприємств продовжують очікувати скорочення загальної чисельності працівників.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об?єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини