Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Звільнення ввезення генераторів від ПДВ: роз'яснення від ДПС

Реклама

У ДПС надали відповіді на запитання щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України електрогенераторних установок.

За яких умов застосовується режим звільнення від оподаткування ПДВ у період з 11 по 16 листопада 2022 року?

- з 11.11.2022 по 16.11.2022 (включно) операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів, включених до підрозділу "Інше" Переліку № 224 (трасформатори, генератори, аккумулатори тощо), підлягали звільненню від оподаткування ПДВ за умови дотримання вимог, встановлених у відповідній виносці до такого підрозділу та у Примітці 3 до Переліку № 224. Тобто для звільнення таких товарів від ПДВ повинно бути:

  • подано повідомлення Міністерства охорони здоров'я про введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів (медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують), стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, або повідомлення Державної служби з питань праці про введення в обіг засобів індивідуального захисту, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів;

- з 17.11.2022 для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ окремі умови, встановлені постановою №1260, було скасовано.

Крім того, з 02.12.2022 перелік обладнання було доповнено новими товарними позиціями.

Чи залежить застосування податкової пільги від походження товарів?

Ні, не залежить. Чи попередньо ввезені на митну територію України товари, включені до Переліку № 224 постановами № 1260 та № 1340, чи придбані на ній - їх постачання здійснюється із застосуванням режиму звільнення від оподаткування ПДВ.

Чи застосовується пільга з оподаткування, якщо такі товари були виготовлені/придбані в Україні або ввезені на митну територію України до 11 листопада 2022 року?

Режим звільнення від оподаткування ПДВ застосовується, починаючи з дати, з якої виникли підстави для застосування вказаної пільги, та незалежно від періоду, коли такі товари було виготовлено/придбано на митній території України або ввезено на митну територію України.

Чи застосовується пільга з оподаткування, якщо покупцем таких товарів є фізична особа?

Режим звільнення від оподаткування ПДВ застосовується незалежно від того, якій особі (фізичній чи юридичній) здійснюється постачання таких товарів.

Які умови та наслідки застосування режиму звільнення від оподаткування, якщо оплата товару, його ввезення на митну територію України та відвантаження покупцю відбулися в різних податкових періодах?

Режим звільнення від оподаткування ПДВ застосовується до тих операцій з постачання товарів, дата здійснення яких ("перша подія", взначена відповідно до пункту 187.1 статті 187 розділу V Кодексу) припадає на період, в якому існують підстави для застосування такого режиму, а саме, у випадку, якщо:

  • повна попередня оплата ("перша подія") відбувається до наявності підстав для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, то операція з постачання підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку. На суму такої повної попередньої оплати на дату отримання коштів постачальник повинен скласти податкову накладну з нарахуванням ПДВ. На дату настання "другої події" (відвантаження товару) податкові наслідки у частині оподаткування ПДВ у платника не виникають;

  • часткова попередня оплата ("перша подія") відбувається до наявності підстав для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, то операція з постачання підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку. На суму такої часткової попередньої оплати на дату отримання коштів постачальник повинен скласти податкову накладну з нарахуванням ПДВ. У відповідній графі цієї податкової накладної має бути зазначена частина кількості товару, за яку було отримано часткову попередню оплату. Фактичне відвантаження товарів у періоді дії режиму звільнення від оподаткування ПДВ у межах отриманої часткової попередньої оплати ("друга подія") не зумовлює у платника податкових наслідків у частині ПДВ. На дату відвантаження товару понад обсяг отриманої часткової попередньої оплати на неоплачену частину відвантажених товарів складається податкова накладна без нарахування ПДВ;

  • "перша подія" відбувається в період наявності підстав для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, то за такою операцією ПДВ не нараховується, а вартість таких товарів визначається без ПДВ.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз. 

Якщо покупцем сплачено аванс за товари до 11 листопада, то чи повинен постачальник зменшити суму податкових зобов'язань з ПДВ, а покупець - суму податкового кредиту?

Податкові зобов'язання з ПДВ постачальника

Якщо попередня оплата ("перша подія") за товари відбулася до застосування режиму звільнення від ПДВ, то операція постачальника з постачання таких товарів покупцю підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку.

На дату отримання від покупця попередньої оплати за товари постачальник повинен був нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ та скласти податкову накладну на покупця з ПДВ і зареєструвати її в ЄРПН у встановлені Кодексом строки.

Підстави для коригування сум податкових зобов'язань з ПДВ у Постачальника відсутні.

Податковий кредит з ПДВ покупця

Суми ПДВ, включені Покупцем до складу податкового кредиту на підставі податкової накладної (зареєстрованої в ЄРПН), що була складена постачальником на дату отримання від покупця попередньої оплати за товари, коригуванню не підлягають.

Чи нараховуються податкові зобов'язання з ПДВ, якщо частина вартості обладнання оплачена до 11 листопада 2022 року, а фактичне його постачання та оплата залишку його вартості здійснюється в період дії податкової пільги?

На дату отримання від покупця часткової попередньої оплати за товари ("перша подія") постачальник повинен був нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ та скласти податкову накладну на Покупця з ПДВ і зареєструвати її в ЄРПН у встановлені Кодексом строки.

На дату фактичного відвантаження товару понад обсяг отриманої часткової попередньої оплати на неоплачену частину відвантажених товарів податкові зобов'язання з ПДВ не визначаються та податкова накладна складається без ПДВ.

Який порядок коригування податкового кредиту, якщо ввезення на митну територію України чи придбання товару, відбулося до дати початку застосування пільги, а постачання - в період дії пільги?

Якщо товари, які включені до переліку № 224 постановами № 1260 та № 1340, були ввезені на митну територію України платником податку або придбані на митній території України та при їх ввезенні або придбанні було нараховано ПДВ відповідно до Кодексу, то платник податку за операціями з ввезення/придбання таких товарів має право віднести суми ПДВ, сплачені при такому ввезенні/придбанні, до податкового кредиту (за наявності належним чином оформленої митної декларації/зареєстрованої в ЄРПН відповідної податкової накладної).

При цьому якщо товари, включені до Переліку № 224 Постановами № 1260 та № 1340, які були придбані на митній території України або ввезені на митну територію України платником податку з ПДВ, а постачаються без ПДВ у зв'язку із застосуванням режиму звільнення від оподаткування ПДВ до операцій з їх постачання, суми податкового кредиту, сформовані відповідно до статті 198 розділу V Кодексу, коригуванню не підлягають, податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до пункту 198.5 статті 198 та/або статті 199 розділу V Кодексу за такими товарами не нараховуються.

Який код пільги вказується в податковій накладній?

Код пільги зазначається згідно з Довідниками податкових пільг, які затверджені ДПС станом на дату складання податкової накладної (пункт 16 Порядку № 1307).

Станом на 01.10.2022 чинними є Довідник № 111/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, і Довідник № 111/2 інших податкових пільг.

Відповідно до Довідника № 111/2 операціям, що звільняються від оподаткування присвоєно код 14060544.

Нагадаємо, ВР також ухвалено Закон, який дозволяє бізнесу зберігати до 2 тонн пального без отримання ліцензії

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об?єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини