Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна починає будувати систему захисту критичної інфраструктури відповідно до вимог європейського законодавства

Реклама

Україна починає будувати систему захисту критичної інфраструктури відповідно до найкращих світових практик та чинних вимог європейського законодавства. Про це повідомив заступник голови Держспецзв'язку Олександр Потій.

Він зазначив, що Україна вивчає директиви ЄС NIS 2 (EU 2022/2555) та RCE (EU 2022/2557) щодо захисту критичної інфраструктури і співпрацює з країнами, які вже розпочали їхнє впровадження. Крім того, Україна уклала меморандум про співпрацю з Американською агенцією з кібербезпеки та захисту критичної інфраструктури (CISA) та вже провела навчання відповідно до методики CISA. 

Також зараз напрацьовується необхідна нормативно-правова база. В Україні створені секторальні переліки об'єктів критичної інфраструктури (ОКІ), а незабаром Уряд має ухвалити постанову про затвердження порядку ведення Реєстру критичної інфраструктури.

Реєстр міститиме інформацію про реєстраційний номер ОКІ, оператора та форму власності, країну реєстрації, КВЕД основної діяльності, кінцевого бенефіціарного власника/контролера та інше. Відповідальними за категоризацію об'єктів критичної інфраструктури та подання інформації до Реєстру об'єктів критичної інфраструктури є секторальні органи разом з операторами об'єктів критичної інфраструктури. 

Відповідальні за захист об'єктів критичної інфраструктури - безпосередньо її оператори. 

Функціональні органи беруть участь у реагуванні на кризові ситуації, пов'язані із забезпеченням безпеки та стійкості критичної інфраструктури. Наприклад, ЗСУ - від ракетних обстрілів, СБУ - проти диверсій, Держспецзв'язку - проти кібератак. 

Уповноважений орган координує діяльність суб'єктів національної системи захисту, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури та фактично представляє критичну інфраструктуру у владі.

Триває також робота над нормативно-правовим урегулюванням процесу паспортизації ОКІ та розробленням і затвердженням проєктних загроз національного рівня. 

Брак інформації є ризикованим для бізнесу. Щоб уникнути цього, скористайтеся Business Help від LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Тільки зараз на акційних умовах. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини