Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

70% перевірок Держпраці закінчилися штрафами для бізнесу

28 лютого 2019, 16:17
1910
0
Реклама

З 14 тисяч заходів контролю, проведених Державною службою з питань праці, штрафи було накладено у 70 % випадків. Про це в інтерв'ю Liga.net розповів голова Держпраці Роман Чернега.

Серед основних порушень: нелегальна робота, затримка зарплати, відсутність індексації і т.п.

В цілому боротьба з неофіційною зайнятістю проходить успішно, за 2018 рік число застрахованих осіб поповнилося на 400 тис - це люди, які раніше працювали неофіційно, а тепер зареєстровані у Пенсійному фонді та сплачують ЄСВ, а їх роботодавці - ПДФО.

Минулого року на підприємства накладено штрафів близько 1,6 млрд. грн, а сплачено - 3-5 %. Інші постанови про накладення штрафів на даний момент оскаржуються в судах. Цього варто було чекати - ми проводимо інспекційні відвідування, підприємство виправляє порушення, але потім кожен може скористатися правом на оскарження. Якщо ми виявляємо 10 незареєстрованих працівників - це штраф більше 1 млн грн. Зрозуміло, що підприємець намагатиметься оскаржити його. Але у нас вже є випадки, коли ми дійшли до касаційної інстанції і підтвердили позицію інспекторів Держпраці про правильність накладеного штрафу, - підкреслив Роман Чернега.

З планами перевірок органів держконтролю, а також алгоритмом дій при "зустрічі" з перевіряючими можна ознайомитися у модулі "Мистецтво оборони" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Нагадаємо, профільний комітет ВР рекомендував прийняти у другому читанні законопроект, яким пропонується встановити новий механізм застосування штрафних санкцій Держпраці.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини