Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які компанії припинили свою діяльність за два роки чи знаходяться на межі закриття - огляд від RAU

Реклама

За два роки повномасштабної війни бізнес-ландшафт в Україні суттєво змінився. Зміни відбулися в демографії споживачів, структурі попиту, умовах ведення бізнесу, логістиці тощо. Низка компаній не змогли пристосуватись до нових реалій і вимушені були зменшити чи взагалі припинити свою діяльність. Хоча деякі бізнеси змушені були піти з ринку через помилки та неетичну поведінку своїх власників. Про це йдеться в огляді Асоціації ритейлерів України (RAU).

Пішли назавжди

Сервіс доставки їжі Rocket. У 2021 році український стартап, який оцінювався у $50-100 млн, встиг вийти на європейський ринок. До кінця минулого року засновники Rocket планували вийти на беззбиткову роботу, але натомість в компанії відбулась хвиля скорочень. Вторгнення росії в Україну стало останнім випробуванням, яке бізнес не подолав. Згодом Rocket провели через контрольоване банкрутство. А торговельну марку вже неіснуючого сервісу доставки Rocket нещодавно продали за 87 000 грн (замість 3,6 млн грн на старті).

Поштовий оператор Justin восени 2022 року закрив усі відділення, не витримавши конкуренції та роботи в воєнних реаліях. Компанія, що входила до Fozzy Group, вийшла на ринок України у 2017 році, мала амбітні плани потіснити Нову пошту та відкривалася у всіх маркетах Сільпо та Фора. Проте висока конкуренція, нестача персоналу, незадовільні фінансові показники значно ускладнили становище Justin. Останньою краплею стало відкрите вторгнення росії 24 лютого. Ринок інтернет-торгівлі обвалився, кількість замовлень та доставок знизилася до нуля.

Мережа магазинів гаджетів ringoo закрилася у березні цього року. У Fozzy Group головною причиною згортання роботи мережі назвали неактуальність регіональних офлайн-магазинів через стрімкий розвиток онлайн-торгівлі, а також падіння продажів через негативний вплив загальної ситуації в країні. Мережа налічувала 76 торгових точок у більш ніж 50 містах України, як у великих містах, так і у районних центрах. Її локації вже займає велика регіональна мережа Кібернетики.

Дитячі інтернет-магазини pampik.com та panama.ua припинили діяльність у лютому цього року.  Ймовірними причинами закриття називаються труднощі роботи в умовах військового стану, падіння дитячого ринку та спадаюча динаміка народжуваності в країні. З огляду на це, інвестори прийняли рішення припинити діяльність pampik.com та panama.ua як окремих проєктів. Клієнтам, які співпрацювали з цими інтернет-проектами запропонували перейти на обслуговування на платформу одного з маркетплейсів.

На межі закриття

Минулого року скоротила більшу частину своєї мережі ресторанів L'Kafa Group. Станом на липень 2023 року функціонувало менш як десять закладів із трьох десятків ресторанів та кафе різного формату, які входили до L'Kafa Group.

Удвічі скоротив мережу Хлібний. За час великої війни в мережі Хлібний із 18 закладів залишилось лише дев'ять. Окрім того, зачинились й інші ресторани - Редкая птица, на місці якого зараз працює Жар і м'ясо інших власників, та Agatha. Партнери також відмовились відкривати заклад Bird milk, який мав з'явитись у лютому 2022-го.

Не пропустіть жодної важливої зміни ваших партнерів та конкурентів. Налаштуйте розширений моніторинг на ІТ-платформі LIGA360, та отримуйте сповіщення про зміни ЄДР, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Замовте презентацію LIGA360 для керівників та юристів прямо сьогодні. 

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини