Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відчуження нерухомості, придбаної з використанням житлового сертифіката: роз'яснення Нотаріальної палати

Реклама

Нотаріальна палата в інформаційному листі від 16.04.2024 р. № 10/2024 надала роз'яснення щодо внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із забороною відчуження об'єктів нерухомого майна, придбаних (у тому числі проінвестованих/профінансованих) з використанням житлового сертифіката на придбання об'єкта житлової нерухомості.

У листі наведено ключові новації Закону № 3588, які набрали чинності 15 квітня 2024 року та передусім торкнулись осіб, житло яких було зруйновано війною.

Законом передбачено зміни до Закону України "Про нотаріат" в частині звільнення нотаріуса від обов'язку дотримання нотаріальної таємниці.

Не є порушенням нотаріальної таємниці внесення нотаріусом у випадках, передбачених законодавством, інформації до:

- Єдиного реєстру довіреностей,

- Спадкового реєстру та інших єдиних та державних реєстрів, що функціонують у системі Міністерства юстиції України,

- Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України,

- Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

LIGA360 - ІТ-платформа для сучасних нотаріусів. Отримайте доступ до законодавства, правових сервісів, інструментів ідентифікації клієнтів. Спробуйте новинку першими. 

Щодо змін до законів України в частині накладення та зняття заборони відчуження нерухомого майна.

Внесено зміни до пункту 9 частини першої статті 34 Закону України "Про нотаріат", визначивши, що 

  • нотаріуси накладають та знімають заборону відчуження:

- нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно),

- об'єктів незавершеного будівництва,

- майбутніх об'єктів нерухомості, права на які підлягають державній реєстрації,

- частки у праві власності на таке майно,

а також у випадках, встановлених законодавством, - рухомого майна.

  • нотаріус накладає заборону відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно), об'єктів незавершеного будівництва, майбутніх об'єктів нерухомості, права на які підлягають державній реєстрації, частки у праві власності на таке майно:

- при посвідченні договору довічного утримання (догляду), спадкового договору;

- за зверненням органу опіки та піклування з метою захисту особистих і майнових прав та інтересів дитини, яка має право власності або проживає у жилому будинку, квартирі, іншому приміщенні, на відчуження якого накладається заборона;

- при видачі свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно спадкоємцям фізичної особи, оголошеної померлою;

- у разі смерті одного з подружжя, яке склало спільний заповіт подружжя;

- при посвідченні договору про придбання об'єкта житлової нерухомості (у тому числі інвестування/фінансування його будівництва), земельної ділянки, на якій розташовано такий об'єкт, частки у праві власності на таке майно з використанням житлового сертифіката відповідно до частини сімнадцятої статті 8 Закону 2923-IX;

- в інших випадках, встановлених законодавством.

Щодо рухомого майна змінами передбачено, що нотаріус накладає заборону відчуження рухомого майна у випадках, встановлених законодавством.

Комісія звертає увагу на те, що з моменту набрання чинності Законом 3588-IX відсутні підстави для накладення заборони відчуження на підставі іпотечних договорів. Іпотека є самостійним обтяженням, що підлягає державній реєстрації, та державна реєстрація обтяження іпотеки проводиться у зв'язку з укладенням іпотечного договору.

Докладніше читайте у матеріалі "Відчуження нерухомості, придбаної з використанням житлового сертифіката, й інші реєстраційні моменти: які зміни підготував Закон № 3588".

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини