Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Тимчасове припинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку: роз'яснення МЗС

Реклама

Міністерство закордонних справ України відповіло на поширені питання щодо тимчасових обмежень на надання консульських послуг чоловікам призовного віку. Відповідна інформація оприлюднена на сайті МЗС.

У міністерстві підтвердили, що прийом нових заяв на вчинення консульських дій від чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном (за винятком заяв про оформлення посвідчень особи на повернення в Україну) тимчасово припинено з 23 квітня.

Таке рішення МЗС пояснює ухваленням Закону №3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набуде чинності з 18 травня, та пов'язаною з цим "необхідністю запровадження додаткових процедур міжвідомчої інформаційної взаємодії".

Наголошується, що рішення про призупинення процесу надання консульських послуг визначеній законом категорії українських громадян є тимчасовим кроком, обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

Всі заяви про надання консульських послуг, подані до 23 квітня, будуть розглянуті та опрацьовані консульськими установами в повному обсязі.

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

«Тимчасово не будуть прийматися лише нові заяви від визначеної в новому законі категорії громадян, оскільки строк розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набуття ним чинності», - йдеться у роз'ясненні.

Запроваджені обмеження не застосовуються у разі, коли фактичним отримувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа. Також обмеження не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном.

В МЗС зазначили, що після набуття 18 травня 2024 року Законом № 3633-IX чинності процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону.

Цей закон, зокрема, передбачає, що після оновлення даних військового обліку в ТЦК громадянин України чоловічої статі у віці від 18 до 60 років із дійсними військово-обліковими документами матиме доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі.

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360для юриста и бухгалтера. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини