Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк заборонив фінустановам здійснювати касові операції без відеоконтролю

Реклама

Національний банк оновив порядок організації касової роботи та захисту приміщень фінансових установ, а також зобов'язав фінустанови облаштувати приміщення, де здійснюються касові операції, системами технологічного відеоконтролю. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Нововведення розповсюджуватимуться на банки та юридичних осіб, що отримали ліцензію на здійснення операцій з готівкою, та здійснюють діяльність з її оброблення та зберігання.

Зміни передбачають:

1) заборону на виконання касових операцій у разі недотримання вимог облаштування системами технологічного відеоконтролю (зміни до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні), крім випадків:

  • оплати клієнтами податків, штрафів, зборів, інших платежів до бюджету, а також житлових, комунальних чи електронних комунікаційних послуг;

  • отримання готівкових коштів у гривні фізичними особами (їх представниками) із власних рахунків у касах банків, що розташовані на територіях, де ведуться чи велися бойові дії;

2) вимоги до облаштування приміщень системами технологічного відеоконтролю (зміни до Правил з організації захисту приміщень банків в Україні);

3) порядок надання інспекційній групі НБУ відеоматеріалів з систем технологічного відеоконтролю в разі їх упровадження (зміни до Положення про організацію та проведення перевірок банків з питань готівкового обігу).

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 30 квітня 2024 року № 50 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань готівкового обігу, яка набирає чинності з 03 листопада 2024 року. Таким чином банки та юридичні особи матимуть час, щоб належним чином підготуватися до виконання нових вимог.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини