Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують заборонити використання реклами у маркуванні ліків та запустити паралельний імпорт з 2025 року

Реклама

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді два нових законопроєкти щодо змін законодавства про лікарські засоби.

Проєктом № 11172 пропонується гармонізувати вимоги національного законодавства щодо маркування лікарських засобів до вимог Директиви Європейського Парламенту і Ради 2001/83/ЄС від 6 листопада 2001 року «Про Кодекс Співтовариства щодо лікарських засобів призначених для застосування людиною».

Депутати зазначають, що статтею 62 Розділу V Директиви визначено, що зовнішнє пакування та листівка-вкладка можуть містити символи або піктограми, призначені для уточнення деякої інформації та іншу інформацію, яка є корисною для пацієнта, за винятком будь-якого елементу рекламного характеру. Водночас в Україні виявляються непоодинокі випадки використання виробниками у маркуванні інформації, нанесення якої не передбачено законодавством, а також використання необґрунтованих належним чином тверджень щодо переваг певного лікарського засобу порівняно з аналогічними. Це вводить в оману споживачів та сприяє популяризації окремих суб'єктів господарської діяльності, що суперечить правилам чесної конкуренції.

Цим законопроєктом пропонується заборонити нанесення на первинній та вторинній (за наявності) упаковці лікарських засобів будь-якої реклами та інформації рекламного характеру, яка сприяє просуванню лікарського засобу на ринку, зокрема формуванню думки про винятковість та/або перевагу лікарського засобу порівняно з таким самим лікарським засобом без нанесення такої інформації, вводить споживачів лікарських засобів (пацієнтів) в оману, сприяє популяризації окремих суб'єктів господарської діяльності, окрім інформації, яка містить відомості про виробника та/або власника реєстраційного посвідчення на лікарський засіб та логотипів виробника та/або власника реєстраційного посвідчення на лікарський засіб.

Проєктом № 11173 пропонується раніше ввести в дію положення Закону України «Про лікарські засоби» від 28 липня 2022 року № 2469-IX, що стосуються паралельного імпорту лікарських засобів.

Автори проекту зауважили, що можливість паралельного імпорту в Україні передбачена новою редакцією Закону 2469-IX, водночас потреба в цьому механізмі є дуже гострою саме зараз, в умовах війни і тому доцільно ці механізми запровадити з 1 січня 2025 року, раніше дати, коли буде введено в дію решту положень Закону, а саме через 30 місяців після завершення воєнного стану.

Це має підвищити доступність лікарських засобів та сприятиме підвищенню конкуренції і зниженню цін на ліки.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини