Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада підтримала законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Реклама

Верховна Рада на засіданні 23 квітня підтримала у першому читанні законопроєкт № 9364 щодо посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів.

Згідно з пояснювальною запискою, його метою є «удосконалення адміністративної та кримінальної відповідальності у сфері незаконного обігу підакцизних товарів, вироблення сталих та єдиних категорій побудови конструкцій норм Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) та Кримінального кодексу України (далі - ККУ)».

Законопроектом зокрема пропонується доповнити ст. 156 КУпАП новими частинами, що передбачатимуть адміністративну відповідальність за торгівлю пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без одержання документа дозвільного характеру.

За такі дії передбачається штраф від однієї тисячі (17 000 грн) до двох тисяч (34 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі та грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

У разі їх повторного вчинення штраф становитиме від двох тисяч (34 000 грн) до п'яти тисяч (85 000 грн) НМДГ з конфіскацією предметів торгівлі та прибутку.

Також пропонується запровадити адміністративну відповідальність за незаконний обіг (крім випадків виготовлення) без мети збуту підакцизних товарів без марок акцизного податку (ст. 164-5 КУпАП).

Так, придбання, зберігання, пересилання, транспортування без мети збуту алкогольних напоїв, тютюнових виробів чи рідин, що використовуються в електронних сигаретах без марок акцизного податку чи з підробленими марками цього податку, вчинене у значному розмірі, каратиметься накладенням штрафу на громадян від тридцяти (510 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією таких виробів або на посадових осіб, ФОП від ста (1700 грн) до двохсот п'ятдесяти (4 250 грн) НМДГ з конфіскацією таких виробів.

Підприємство здійснює обіг підакцизних товарів? Уся інформація знайдеться в LIGA360. Основні документи, ліцензування та дозволи, облік і податки - переходь у потрібний розділ в один клік. Деталі за посиланням.

Крім того законопроєктом пропонується:

  • виключити можливість закриття таких справ у зв'язку з малозначністю;

  • чітко розмежувати адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконний обіг підакцизних товарів (крім випадків виготовлення) залежно від обсягу таких товарів;

  • наділити уповноважених посадових осіб Бюро економічної безпеки правом складання протоколів про адміністративні правопорушення у сфері незаконного обігу підакцизних товарів;

  • удосконалити порядок вилучення підакцизної продукції у справах про адміністративні правопорушення, її подальшої конфіскації та знищення.

Прогнозується, що прийняття законопроєкту сприятиме більш ефективній протидії у сфері незаконного обігу підакцизних товарів, розмежуванню адміністративної та кримінальної відповідальності та підвищить ефективність провадження у справах про адміністративні правопорушенню у випадках пов'язаних із порушенням законодавства, що регулює обіг підакцизних товарів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини