Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стандарти FATF у сфері міжнародного співробітництва у кримінальних справах, міжнародний розшук та екстрадиція: урядовий проєкт

Реклама

У Верховній Раді зареєстрували урядовий проєкт № 11223 про зміни до КПК та інших законодавчих актів України щодо міжнародного співробітництва під час кримінального провадження.

Як йдеться у пояснювальній записці, проєкт розроблено Мін'юстом з метою забезпечення відповідності законодавства у частині міжнародного співробітництва у кримінальних справах стандартам FATF. Також пропонуються зміни щодо правового регулювання порядку здійснення міжнародного правового співробітництва у кримінальних справах з питань екстрадиції та передачі засуджених осіб.

Проєкт пропонує зміни до статей 164, 535, 557, 562, а також доповнення КПК статтею 545-1, які реалізують висновки і зауваження, що містяться у Звіті за результатами 5-го раунду взаємної оцінки України Комітетом експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) і мають на меті усунення невідповідності законодавства України рекомендаціям FATF, що визначають стандарти у сфері міжнародного співробітництва у кримінальних справах та з питань протидії відмиванню коштів.

Запропоновані зміни до статей 281, 282, 335 КПК мають на меті усунення недоліків процесуального регулювання оголошення особи у міжнародний розшук, оскільки у законодавстві відсутнє визначення поняття «міжнародний розшук», що впливає на ефективність міжнародного співробітництва з метою застосування процедури екстрадиції. Запропоновані зміни дозволять нормативно і процесуально визначити момент початку міжнародного розшуку. Зокрема, слідчий, прокурор оголошує підозрюваного в міжнародний розшук, якщо існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває за межами України.

Інші зміни зумовлені необхідністю удосконалення механізму надання взаємної правової допомоги у кримінальних справах, вирішення питань екстрадиції та передачі засуджених осіб, виходячи з практики застосування положень відповідних міжнародних договорів.

Так, доповнення пункту 4 частини першої статті 541 КПК та статті 542 КПК має на меті створення правової підстави для співробітництва з Прокуратурою ЄС завдяки поширенню змісту поняття «запитуюча сторона», крім іноземної держави, також на орган чи установу міжнародної організації, уповноважені здійснювати кримінальне провадження.

Крім того, зміни до статей 282 і 335 КПК в частині відновлення досудового розслідування та зупинення судового провадження спрямовані на уточнення підстав для відповідних процесуальних дій у разі вжиття заходів у межах міжнародного співробітництва, передбачених розділом ІХ та/або розділом ІХ2 КПК (наприклад, надсилання запиту про міжнародну правову допомогу, про видачу чи про проведення інших процесуальних дій тощо та отримання результатів виконання таких запитів).

Передбачені проєктом Закону доповнення КПК статтею 590-1, зміни до статей 584, 589 спрямовані на удосконалення нормативного врегулювання процесуальних питань, пов'язаних з видачею особи (екcтрадицією), а до статей 595, 598, 599 - процедури перейняття кримінального провадження.

Внесення змін і доповнень до статей 537, 539, 602, 603, 606, 609, 610, 612 КПК спрямовано на удосконалення процедури вирішення питань про передачу засуджених осіб та про виконання вироків судів іноземних держав в Україні та вироку суду України за кордоном.

Доповнення КПК новою статтею 604-1 має на меті усунути прогалину та врегулювати порядок розгляду запиту іноземної держави про розподіл або повернення конфіскованого майна, а також створити правові підстави для звернення суду України з таким запитом до компетентного органу іноземної держави.

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов'язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини