Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Майнові ризики: строк оформлення земельних паїв продовжать до 2028 року

Реклама

Рада підтримала за основу проєкт № 11150, який пропонує продовжити строк оформлення права власності на земельні паї.

Зокрема, законопроєкт передбачає:

  • продовження з 2025 року до 2028 року строку оформлення незатребуваних земельних ділянок, здійснення розподілу земельних ділянок між власниками паїв та їх спадкоємцями земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок;

  • відновлення обов'язковості підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землевпорядників;

  • продовження до 2026 року пілотного проєкту із внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землевпорядниками;

  • приведення назв глав Земельного кодексу України у відповідність до предметів їх правового регулювання (зазначення у назвах глав не лише назв категорій земель, а й відповідних обмежень у використанні земель інших категорій.

Крім того, проектом пропонується передбачити особливості адміністративної процедури у сфері земельних відносин (із встановленням обов'язковості письмової форми клопотань про надання земельних ділянок державної, комунальної власності у власність, користування, коригуванням норм щодо оскарження рішень про надання земельних ділянок у власність, користування тощо).

Як ми повідомляли раніше, до 1 січня 2025 року всі власники нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок або їх спадкоємці повинні оформити право власності на свої паї. Якщо вимогу не буде виконано, незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними, їх передадуть у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Відповідні правила визначені у ст. 13 Закону про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв).

Як захистити земельну ділянку від рейдерських захоплень? Спробуйте SMS-Маяк Земля - сервис інформування про початок та хід реєстраційної процедури щодо об'єктів землекористування. Деталі за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини