Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Митні перевірки повертаються: ухвалено Закон

Реклама

Верховна Рада на засіданні 20 березня прийняла в цілому законопроєкт № 9456, яким врегулювала митне оформлення біометану та підвищила поріг вартості посилок без письмового декларування.

В ухваленому Законі до другого читання також враховано правку щодо відновлення митних перевірок.

З 1 травня 2024 року буде скасовано мораторій на документальні перевірки та зустрічні звірки, які були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року, крім документальних перевірок, зустрічних звірок, на які встановлено мораторій.

Акти (довідки) про результати документальних перевірок, зустрічних звірок, заперечення до актів перевірок, податкові повідомлення-рішення, процедура вручення яких не була завершена до 24 лютого 2022 року, надсилаються (вручаються) до 1 липня 2024 року.

Документальні перевірки проводитимуть за наявності безпечних умов для їх проведення. Перевірки, які були розпочаті (поновлені), але не можуть бути завершені у зв'язку з відсутністю безпечних умов для їх проведення, зупиняються за рішенням керівника митного органу або особи, яка виконує його обов'язки, до відновлення безпечних умов та/або усунення перешкод для їх проведення. Таке рішення може бути прийнято у тому числі за вмотивованою заявою платника податків.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.   

До квартальних планів-графіків документальних планових виїзних перевірок митного органу в 2024 році можуть бути включені підприємства:

  • які здійснюють ввезення на митну територію України підакцизних товарів, товарів, подібних до тих, щодо яких застосовуються особливі види мита;

  • які здійснюють вивезення з митної території України товарів, на які законом встановлено вивізне мито;

  • які оформили митні декларації із звільненням від сплати митних платежів, використанням пільг, розстроченням сплати митних платежів;

  • щодо яких у митного органу наявна інформація про декларування складових митної вартості, визначених цим Кодексом, не в повному обсязі;

  • щодо яких у митного органу наявна інформація про порушення правил класифікації товарів згідно з УКТ ЗЕД;

  • щодо яких у митного органу наявна інформація щодо недостовірного декларування країни походження, що впливає на надходження митних платежів до бюджету.

Квартальні плани-графіки оприлюднять до 15 числа останнього місяця кварталу, який передує кварталу, в якому будуть проводитися такі документальні планові виїзні перевірки.

Мораторій продовжить дію щодо платників податків:

  • з питань ввезення ними в Україну товарів, визнаних гуманітарною допомогою у період дії воєнного стану;

  • місцезнаходженням яких станом на дату початку:

- тимчасової окупації є тимчасово окуповані рф території України, - до останнього числа місяця, в якому була завершена тимчасова окупація відповідних територій, а в разі зміни платником податків місцезнаходження на іншу територію України - до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження;

- бойових дій є територія, на якій ведуться активні бойові дії, - до останнього числа місяця, в якому було завершено бойові дії на відповідній території, а в разі зміни платником податків місцезнаходження на іншу територію України - до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження;

- можливих бойових дій є територія можливих бойових дій, - до останнього числа місяця, в якому була припинена можливість бойових дій на відповідній території, а в разі зміни платником податків місцезнаходження на іншу територію України - до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження.

Як підготуватися до перевірок держорганів? З рішенням LIGA360. Практичні рекомендації, докладні алгоритми дій й відповіді на питання щодо перевірок. Деталі за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини