Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безопасность людей, поддержка защитников и оптимизм: как бизнес держит экономический фронт

Реклама

17 травня Європейська Бізнес Асоціація провела зустріч з бізнес-лідерами з різних індустрій, аби дізнатися, який вплив мала повномасштабна війна, розгорнута росією, на різні підприємства та сектори економіки - EBA Global Outlook: Економічний фронт, де мова йшла про наслідки війни, темпи відновлення ділової активності, команди, підтримку населенню та захисникам України.

Тіберіу Діма, генеральний директор BASF в Україні, наголосив, що першочерговим завданням для їхньої компанії стала особиста безпека людей, і тільки після цього йшлося про відновлення діяльності та пристосування до запроваджених державою регуляторних заходів. Зосереджуючись на координаційних зусиллях з релокації майже половини співробітників та членів їх родин, підтримки колег, що долучились до лав ЗСУ чи тероборони, компанія продовжувала вести діяльність й операційні процеси та надавати підтримку своїм партнерам і клієнтам. Компанії вдалося зберегти усіх співробітників, робити їм відповідні виплати в повному обсязі та навіть реалізувати щорічне підвищення заробітних плат. До того ж близько 5,2 млн євро було перераховано концерном BASF на допомогу Україні. Так, BASF передав 1 млн євро Німецькому Червоному Хресту, 2,1 млн євро було зібрано співробітниками концерну з усього світу для колег із України, а BASF скерував аналогічну суму в розмірі 2,1 млн євро Агентству ООН у справах біженців для надання допомоги українцям, яким довелося залишити свою країну. Тіберіу висловив вдячність своїй команді за стійкість, рішучість, хоробрість, а також подякував Збройним силам України за можливість багатьом компаніям поступово відновлювати свою роботу. BASF продовжує інвестувати в локальні R&D проєкти та залишає незмінним фокус на Україні як на потужній аграрній державі.

Про стан оборонної індустрії держави ми поговорили з Юрієм Гусєвим, генеральним директором Укроборонпрому, який повідомив, що з початку повномасштабної військової агресії відбулося більше 100 атак на підприємства концерну. Наразі перед Укроборонпромом стоїть великий виклик з забезпечення української армії зброєю та обладнанням. Для цього підприємства працюють у посиленому режимі, було взято на роботу більше тисячі нових людей, розпочата співпраця з міжнародними партнерами.

Немає сумнівів у тому, що оборонна галузь буде дуже важливою для безпеки нашої країни та світу. І зараз важливий момент, тож наразі відбувається трансформація Укроборонпрому від державного концерну до акціонерної компанії. Країна розпочала свій захист із власною зброєю, тепер потрібно рухатись далі у співпраці з міжнародними партнерами, аби будувати нову оборонну промисловість. Так, наприклад, у партнерстві з Мінцифрою Укроборонпром вибудовує нову екосистему для стартапів оборонного ринку. Дуже багато військових та населення України налаштовані впевнено та оптимістично, тому ми впевнені у своїй перемозі, адже захищаємо свою землю, а також свободу і майбутнє Європи та світу.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз'ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

За прогнозами Dragon Capital, якщо війна продовжиться до кінця року, то варто очікувати спаду економіки України на 30%. При швидшому закінченні війни та відновленні роботи портів спад може бути меншим. Наразі компанія бачить відновлення роботи великих промислових компаній, зростання споживання електроенергії в порівнянні з початком війни, повернення людей та пристосування до нових реалій, що дозволяє сподіватись на швидші темпи економічного пожвавлення, ніж на початку війни. Про це повідомив Томаш Фіала, СЕО Dragon Capital. До кінця війни, на думку Томаша, курс лишатиметься фіксованим, після чого почнеться поступова лібералізація курсоутворення, однак драматичної девальвації очікувати не варто. Так само економісти Dragon Capital очікують і помірну інфляцію цього року - на рівні 20%, що в нинішніх умовах є вже не таким і поганим показником.

Сама ж компанія зазнала суттєвих втрат внаслідок знищення трьох складів поблизу Києва, загальною площею майже 130 тисяч кв. метрів. На їх відбудову знадобиться більше 70 мільйонів доларів. З середини березня завдяки зусиллям ЗСУ Dragon Capital мала можливість перезапустити усі бізнеси, і навіть відновити інвестиції у деякі об'єкти на заході України та в Києві. Однак цього року компанія не очікує прибутків. Основне завдання зараз - вивести усі бізнеси на беззбитковість, зберегти колектив, презентувати інвестиційні можливості західним інвесторам та підняти максимальну кількість інвестицій для України.

Генеральний директор АрселлорМіттал Кривий Ріг Мауро Лонгобардо розповів, що підприємство ні на день не припиняло роботу, зокрема, видобуток, незважаючи на те, що лінія фронту проходить наразі в 50-60 кілометрах від них. В перший місяць обсяги виробництва в гірничому департаменті сягали близько 30% довоєнного часу, на сьогодні вони зросли до 80%. Найбільшою проблемою лишається логістика, незважаючи на ефективну співпрацю з УЗ, оскільки раніше основні експортні шляхи пролягали через порти, які є наразі заблокованими. Ця ситуація стримує нарощування обсягів виробництва, втім компанія намагається використовувати залізницю для вивезення продукції до портів Балтійського моря. Водночас завдяки зняттю деяких квот та обмежень з боку ЄС, Канади, США компанія шукає нові ринки збуту.

Команда підприємства у Кривому Розі надзвичайно вмотивована і продовжує роботу, попри всі складнощі люди розуміють свою важливу роль та відповідальність. Компанія утримує всіх працівників, виплачує зарплати, шукає роботу для внутрішньо переміщених осіб з металургійної промисловості. Масштабні інвестиції компанії, які були заплановані, не скасовуються, втім відкладені на певний час до стабілізації ситуації. Пан Лонгобардо впевнений, що АрселорМіттал може бути одним з двигунів перезапуску української економіки після війни.

Філіп Свінс, керуючий директор HHLA International GmbH, розповів, що їх термінал в Одесі на початку повномасштабної війни був закритий, а працівники і їх родини евакуйовані до Гамбургу. Хоча термінал в безпеці і не постраждав, рух суден у Чорному морі заблокововано, до того ж через замінування наближення до українських портів неможливе. Зараз компанія намагається транспортувати вантажі залізницею до ЄС, але стикається з проблемою відсутності залізничних платформ. Після завершення війни робота терміналу може бути одразу ж відновлена, як тільки буде доступна навігація Чорним морем. У HHLA дуже прагнуть продовжити роботу терміналу в Одесі.

Про ситуацію у банківській сфері та, зокрема, роботу Ощадбанку ми поговорили з його головою Правління Сергієм Наумовим. Як підприємство критичної інфраструктури Ощадбанк заздалегідь проводив серйозну підготовчу діяльність, аби за потреби швидко адаптуватися до умов воєнного стану. З 24 лютого переважна більшість відділень банку, де дозволяє безпекова ситуація, працюють стабільно і надають послуги клієнтам. На початку була суттєва проблема з нестачею готівки і її доставкою, втім вона була швидко вирішена. Передача готівки, зокрема у регіони, була важливою для стабільної виплати зарплат, пенсій та соціальної допомоги. При цьому інколи працівники Ощаду демонстрували справжній героїзм, добре усвідомлюючи, наскільки під час війни люди потребують цих виплат.

З початку війни клієнти активно знімали кошти зі своїх рахунків, втім вже скоро тренд «розгорнувся» у зворотній бік. З початку війни клієнти - фізичні особи довірили Ощадбанку додатково понад 15 млрд грн і це найкраще свідчення довіри до фінансового інституту. Ощадбанк залишається ліквідним, стабільним та надійним, а також активно інвестує у військові облігації. Для підтримки клієнтів їм були надані кредитні канікули та скасовані комісії за деякі операції. Від березня банк сфокусувався на фінансуванні МСБ та великих корпорацій, особливо в сільськогосподарському секторі. Як державний банк, Ощадбанк у подальшому керуватиметься стратегічними напрямками діяльності, визначеними на воєнний та повоєнний період Кабінетом міністрів 7 травня. Головною метою роботи банку визначена підтримка економіки.

Андрій Вавриш, засновник Saga Development, розповів, що ринок нерухомості в Україні весь цей час був фактично заморожений, не проводились ніякі угоди, до того ж учасники ринку не розуміли подальшого розвитку ситуації. На заході України є тимчасовий попит у сфері нерухомості, здебільшого на вторинному ринку. Відбувається міграція всередині країни - що призводить до зростання попиту, вірогідно ринок підлаштується під попит, який буде. Наразі важко спрогнозувати наслідки для галузі, розуміючи, що попереду умовних пів року неясності та складно прогнозований розвиток війни. Ціни на нерухомість ймовірно можуть зростати, оскільки дуже виросли ціни на будівельні матеріали. Втім попит на новобудови зможе повернутися тільки після того, як люди матимуть хоча б якусь певність щодо завтрашнього дня. Наразі компанія повертає до роботи частину персоналу, робить аудит, випрацьовує матеріали, відновлює роботу над деякими розпочатими проєктами. Втім, багато людей мобілізовано до ЗСУ, виїхали або ж не працюють, тому розвиток компанії та галузі значно залежатиме від розвитку воєнних дій.

Ситуацією у IT бізнесі поділився з нами Валерій Красовський, СЕО та співзасновник Sigma Software Group. З початком повномасштабної війни компанія евакуювала та допомогла своїм IT спеціалістам релокуватись у західні регіони України. Так, Sigma Software відкрила нові офіси майже у кожному великому місті на заході України. Вся інфраструктура ще в 2014 році була перевезена до Європи, крім того, для забезпечення стабільного інтернету компанія скористалась програмою Мінцифри та отримала Старлінки як запасний канал на випадок  випадоку перебоїв зі зв'язком. Втім, українські телекомунікаційні компанії зробили все, щоб зв'язок був стабільним і компанія могла продовжувати роботу та комунікацію зі своїми клієнтами, більшість з яких знаходиться за кордоном.

Компанія підтримує фінансово фонд «Повернись живим», численні волонтерськи хаби та організації, волонтерів зі своїх фахівців. Крім того Sigma Software забезпечила своїх спеціалістів, що долучились до ЗСУ та тероборони всім необхідним обладнанням, закупила дрони, засоби захисту. Також Sigma Software заснувала благодійний фонд для гуманітрної допомоги місту Харків та області та точкової допомоги армії. На сьогодні фонд вже витратив понад 600 тисяч доларів, що направляються на евакуацію, на потреби населення та ЗСУ. Партнери компанії також долучаються до збору коштів, так, з початку війни всього передано на допомогу країни понад 2,5 млн долларів.

Наразі суттєвий виклик для ІТ галузі - це мати можливість ІТ спеціалістам з продуктових та сервісних компаній вільно подорожувати за кордон, аби підтримувати комунікацію з клієнтами та командами, де це необхідно. Зараз є розумінння та велика підтримка роботи у цьому напрямку від Мінцифри та Мінекономіки. 

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв'язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов'язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Оставьте комментарий
Войдите, чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Получайте по понедельникам weekly-digest о ключевых событиях бизнеса
Похожие новости