Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підсумки ESG & Compliance Forum-2024: стратегії управління ESG-ризиками та дотримання стандартів комплаєнс

26 сентября 2024, 12:02
42
0
Автор:
Реклама

19 вересня відбувся Форум ESG & COMPLIANCE FORUM - 2024, який став платформою для обговорення питань сталого розвитку, соціальної відповідальності бізнесу та дотриманням законодавчих норм та стандартів ESG. 

Захід зібрав керівників підрозділів комплаєнс та ESG-напрямків провідних українських компаній, серед яких представники ОТП Банк, Укрзалізниці, Банку "Львів", UNIC, Таскомбанку, Укрсіббанку, АрселорМіттал, LIGA ZAKON, KPMG в Україні та ін. 

Організатор форуму - Business-Format Group. Платиновим партнером заходу став комплексний продукт LIGA360 від LIGA ZAKON. 

Експерти обговорили найкращі практики та нові тенденції в галузі ESG та комплаєнс. Керівниця напрямку маркетингу LIGA360 Альона Васильєва у своєму виступі розказала про важливість інтеграції ESG&Compliance процесів в організаціях як маркер сталого розвитку, а також про переваги продукту LIGA360 в комплексному підході до оцінки ризиків. Досвідом управління корпоративною відповідальністю та успішними ESG-трансформаціями поділились ОТП Банк, Банк "Львів", Таскомбанк, Укргазбанк, Укрсіббанк, Укрзалізниця та ін. Розказуємо про основні тренди та підсумки. 

Вплив війни на розвиток ESG в Україні 

Контекст війни для ESG та комплаєнс став ключовим у переважній більшості виступів. До України зараз прикута увага всього світу, і від прозорості українського бізнесу,  дотримання ним принципів сталого розвитку, законодавчих норм та впровадження ESG-стратегій залежать поточні і майбутні інвестиції як у країну, так і в окремі галузі та компанії. 

«Стрімкі темпи відбудови та євроінтеграція, які вже почалися та ще більше посиляться у найближчій перспективі, потребують впровадження в компаніях комплаєнс та ESG вже сьогодні. Це маркери сталого розвитку, від яких будуть залежати інвестиції міжнародних партнерів», - наголосила під час свого виступу керівниця напрямку маркетингу LIGA360 Альона Васильєва.  

На необхідності бізнесу відповідати міжнародним стандартам доброчесності та комплаєнс наголосила і керівниця розвитку бізнесу UNIC Дар'я Білінська: "Це фундамент міжнародної підтримки. І фінансова прозорість, і етика, і корпоративне управління, і соціальна відповідальність повинні бути не лише на папері, а реальними діями в бізнесі». Вона додала, що доброчесному бізнесу зараз відводиться чи не найважливіша роль у міжнародній підтримці: «Раніше прозорий та підзвітний бізнес, який співпрацював з міжнародними фінансовими інституціями, сприяв покращенню економічного та інвестиційного клімату в країні. Зараз доброчесна робота бізнесу та його репутація буквально допомагає зберігати стабільну економічну ситуацію в країні, так як саме вона впливає на рішення міжнародних інституцій щодо фінансових вливань у відновлення економіки країни та інфраструктури». 

Сьогодні сталий розвиток та ESG - це вже не питання дискусій, це перепустка для участі компаній у відновленні України. Цю тезу у своєму виступі розкрив і директор з комплаєнс-контролю та фінансового моніторингу Таскомбанку Ярослав Омельчук: «Будь-яка міжнародна організація, донори - вони всі аналізують компанії по ESG-факторам, так як вони дають відповіді щодо прозорості компанії та її надійності. ESG - це вже питання довіри. У іншому випадку бізнес може не мати перспектив у майбутньому». Тож, все більше українських компаній розуміють важливість впровадження та відповідності міжнародним стандартам. ESG-фактори стають невід'ємною частиною інвестиційного процесу не тільки у світі, але й в Україні. 

Хоча, в Україні дуже важко говорити про абсолютне впровадження ESG-стандартів. «В країні триває війна, активно розвивається оборонно-промисловий комплекс, загострюються екологічні та соціальні проблеми. Тому потрібна адаптація стандартів та вимог ESG в Україні до умов війни», - додав Ярослав Омельчук.  

Війна сіє хаос, але, розуміючи усі обставини, бізнес шукає шляхи та можливості для сталого розвитку та впровадження ESG. Разом з тим, у зв'язку з війною компанії зіткнулись з щоденним зростанням кількості ризиків- правових, судових, ризиків співпраці з контрагентами та партнерами, репутаційних, медійних тощо. «Щоб ефективно з ними працювати, важливо мати комплексний інструмент, який би дозволив відслідковувати ризики, дивитись на свою компанію очима ринку, інвесторів та мінімізувати ризики співпраці тощо», - розповіла керівниця напрямку маркетингу LIGA360 Альона Васильєва

Бізнесу важливо здійснювати аналіз та моніторинг законодавства, аналізувати контрагентів, відслідковувати зміну власників, бачити міжнародних партнерів, які можуть впливати на вектор розвитку компанії, бачити ESG-маркери за допомогою моніторингу судових рішень, відслідковувати ESG-показники в публікаціях про компанію, які розкривають екологічні проблеми, показують відгуки про роботодавця тощо. «Комплексний продукт LIGA360 є тим єдиним інструментом для компаній, який допомагає виявляти увесь спектр ризиків та працювати з ними, а також має повний набір джерел, інструментів й інформації для комплаєнс-офіцерів та ESG-спеціалістів для аналізу великої кількості даних та втілення процесів sustainability», - підсумувала вона.

LIGA360 - це комплексна система, в яку інтегровані різні інформаційні потоки, які дозволяють дізнаватись:  
- Аналіз та моніторинг законодавства, аналітика правозастосування  

- Пошук, аналіз та моніторинг судових рішень і засідань, практика ЄСПЛ 

- Інформація про контрагентів з різних країн в рамках єдиної системи.  

- Виявлення міжнародних зв'язків.  

- Приналежність компаній до бізнес-груп, склад їх учасників та персони групи.  

- Санкційний аналіз за 57 списками, що діють у понад 140 юрисдикціях.  

- Санкційні зв'язки компаній до 4 коліна.  

- Медіаактивність компаній і персон, виділення публікацій з негативним контекстом.  

- Можливості для дослідження неочевидних зв'язків. 

- Аналітика від експертів та корисні інструменти. 
Оцініть зручність комплексного аналізу бізнес-ризи
ків, замовивши презентацію LIGA360.  

Банки стають амбасадорами розвитку ESG в Україні, а комплаєнс-підрозділи - драйверами розвитку в компаніях 

В Україні банки не тільки впроваджують ESG, а й стають амбасадорами сталого розвитку. Це відбувається не тільки через те, що вони впроваджують сталий розвиток та звертають увагу на ESG-фактори при прийнятті рішень про кредитування. «Банки комунікують з бізнесом, мають можливість довести в простій і не ультимативній формі, навіщо бізнесу ESG і чому в цій сфері потрібно розвиватись. Роль банків у розвитку ESG-культури дуже суттєва», - відмітив директор з комплаєнс-контролю та фінансового моніторингу Таскомбанку Ярослав Омельчук

З іншого боку, підрозділ комплаєнс може стати драйвером розвитку напрямку ESG в компанії, зауважив експерт. Комплаєнс може дати старт ESG як окремого напрямку: підтримати ресурсно, запустити культуру ESG на рівні групи, стати важливим інструментом контролю, який забезпечує імплементації вимог ESG для досягнення цілей сталого розвитку. 

«У цьому процесі найважливіше - це наявність крос-функціональної команди, яка б була зацікавлена у реалізації цієї функції на рівні усієї корпоративної структури компанії. І тут важливим фактором впровадження стане синергія комплаєнс та ESG-процесів, які є дуже близькими по суті», - підтримала цю думку Head of marketing LIGA360 Альона Васильєва

Про важливість впровадження політики стійкого корпоративного управління розказала й Оксана Параскева, Senior Project Manager SOEs Corporate Governance Reform (Gas&Electricity), Група підтримки відновлення та реформ у Міністерстві енергетики України. В компанії має бути розроблена стратегія стійкого корпоративного управління, яка буде інтегрована в загальну стратегію компанії та враховувати інтереси всіх стейкхолдерів та зосереджуватись на досягненні довгострокових економічних, екологічних та соціальних цілей. Стійкість повинна бути інтегрована в усі бізнес-процеси та аспекти діяльності та стати частиною повсякденного життя компанії: від розробки продуктів до управління ланцюгом поставок і відносин з клієнтами. 

Директор департаменту комплаєнс Укрзалізниці Тетяна Громова розказала про тенденції розвитку соціальної відповідальності Укрзалізниці як елемент ESG-системи. Усі аспекти цього напрямку закріплені в Кодексі етики Укрзалізниці, яким керується компанія. Вони перш за все спрямовані на подолання наслідків війни, інклюзивність та безбар'єність, дотримання прав працівників та клієнтів та безпека праці, взаємодія з місцевими громадами та ін. 

В Укрзалізниці запроваджена ветеранська політика, покликана підтримувати мобілізованих залізничників на всіх етапах (мобілізація, служба, демобілізація, повернення на роботу) та створювати необхідні умови для їхньої успішної адаптації після повернення. В складі компанії створений Центр Адвокації ветеранів, який працює на захист їх інтересів та надає заходи психологічного та соціального супроводу, облаштування робочого місця, інформаційну підтримку, перекваліфікацію тощо.  

Один з важливих напрямків для Укрзалізниці - реалізація стратегії безбар'єрності, розрахована до 2030 року, яка є ключовим кроком до системних перетворень усієї залізничної інфраструктури. Адже переважна більшість залізничної інфраструктури була побудована десятиліття тому за нормами, що є морально застарілими в сучасних реаліях. Планується усунення архітектурних перешкод та перетворення об'єктів, у тому числі будівель, споруд, пасажирських вагонів, укриттів тощо. Також компанія працює над розробкою комплексної системи уніфікованої візуальної навігації та асистивних технологій, у тому числі для пасажирів з порушеннями зору та слуху, яка б збезпечувала зручне та доступне викладення інформації для орієнтації у просторі й отримання потрібних послуг. 

Запроваджують ESG-стандарти і в ОТП Банку, де повністю підтримують прагнення до сталого низьковуглецевого розвитку та впроваджують ESG-управління ризиками в нероздрібному кредитуванні. Так, щоб забезпечити відповідність нормативним вимогам ЄС і належним чином керувати ризиками ESG, у червні 2021 року на рівні OTP Group було запроваджено ESG Risk Management Framework, а процедури нероздрібного кредитування OBU також були відповідно скориговані. Про це під час форуму розказала директор департаменту комплаєнсу та фінансового моніторингу ОТП Банк Ганна Горбенко. 

Над зменшенням споживання енергоресурсів і генерації викидів в атмосферу працюють і в Банк "Львів". Андрій Мельник, Head of Sustainability & Charity Банк "Львів" (ESG, ESMS, CSR) розказав про шлях еволюції та розвитку банку у цьому напрямку та про те, як банк популяризує сталий розвиток серед клієнтів. Один з важливих інструментів в Банку “Львів” - онлайн-відслідковування споживання енергоресурсів по всіх відділеннях банку, що дозволяє коригувати споживання та робити висновки про заміну класу енергоспоживання устаткування на вищий. Зараз в компанії задача №1 - утримати рівень викидів та прийти в перспективі 5 років до нульового статусу.  

LIGA ZAKON та LIGA360 дякує організаторам форуму, спікерам та його учасникам за продуктивну зустріч, можливість виступити та поділитись своїм досвідом. Форум ESG & COMPLIANCE FORUM став дійсно важливою платформою на шляху до більшої прозорості та відповідальності бізнесу! 

Оставьте комментарий
Войдите, чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Получайте по понедельникам weekly-digest о ключевых событиях бизнеса
Похожие новости