Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Умови правової охорони винаходів і корисних моделей може бути змінено

4 січня 2018, 09:01
359
0
Реклама

Мінекономрозвитку опублікувало для громадського обговорення проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей». Розробку цих змін автори документа пов'язують з необхідністю адаптації вітчизняного законодавства до норм ЄС.

Зокрема, зараз в Україні однакові результати інтелектуальної діяльності можуть охоронятися як винаходи, так і корисні моделі. Проте отримання патенту на корисну модель простіше: менше тимчасових і фінансових витрат, менше вимог до патентоспроможності, нижче ризики визнання прав недійсними. Як наслідок, співвідношення між зареєстрованими корисними моделями та винаходами в Україні непропорційно високе на користь корисних моделей, порівняно з країнами, що мають розвинену систему охорони інтелектуальної власності. У результаті велика частина патентів, що видаються без проведення кваліфікаційної експертизи (патенти на корисні моделі), і відсутність процедур post-grant opposition (оскарження виданих патентів) призводять до високого рівня зловживань правами інтелектуальної власності, що фактично означає зниження рівня охорони інтелектуальної власності для добросовісних власників прав.

Проектом Закону пропонується таке бачення нової системи:

- об'єктом корисної моделі є пристрій;

- умови надання правової охорони - промислова придатність і новизна;

- формальна експертиза заявки на корисну модель для видачі патенту;

- строк дії майнових прав інтелектуальної власності 10 років;

- визначається адміністративна процедура визнання недійсними прав інтелектуальної власності на корисну модель;

- встановлюється обов'язок патентного відомства за заявою будь-якої особи надати протягом 6 місяців офіційний звіт про пошук за поданою заявкою.

Стверджується, що запропонована модель має такі переваги:

- зберігається можливість швидко отримати патент на корисну модель;

- встановлюється можливість швидкого припинення активності недобросовісних власників так званих тролінг-патентів через адміністративну процедуру визнання прав недійсними (в Апеляційній палаті);

- надається можливість власникові патенту на корисну модель оцінити перспективи її відповідності умовам патентоспроможності шляхом отримання офіційного звіту про пошук від патентного відомства.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини