Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АРЕШТ МАЙНА

11 листопада 2015, 09:06
161
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховна Рада 10 листопада ухвалила Закон про внесення змін щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні (законопроект № 2540а).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Редакцією проекту, підготованою до другого читання, встановлено, що арешт майна - тимчасове, до скасування в установленому порядку, позбавлення за рішенням слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та / або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом або знаряддям здійснення злочину, речовим доказом, придбане злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане чи підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову, і застосовується до підозрюваного, обвинуваченого, засудженого.

Заарештовано може бути майно, яким володіє, користується або розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи (які отримали або придбали у підозрюваного, звинувачуваного або засудженого майно безоплатно або в обмін на суму, значно нижчу за ринкову вартість, чи знали або мали знати, що мета такого передавання - отримання доходу від майна, набутого в результаті скоєння злочину, приховання злочину та / або уникнення конфіскації), юридична особа, до якої можуть бути застосовані заходи кримінально-правового характеру за рішенням, постановою суду, слідчого судді.

Вартість майна, яке підлягає арешту, має бути співмірна розміру шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням, або зазначеному в цивільному позові розміру неправомірної вигоди, яка отримана або могла бути отримана юридичною особою.

У невідкладних випадках і виключно з метою збереження речових доказів або забезпечення можливої конфіскації чи спеціальної конфіскації за рішенням директора Національного антикорупційного бюро України (чи його заступника), погодженим прокурором, може бути накладено попередній арешт на майно або кошти на рахунках фізичних чи юридичних осіб у фінансових установах. Такі заходи застосовуються строком до 48 годин. Невідкладно після прийняття такого рішення, але не пізніше ніж протягом 24 годин, прокурор звертається до слідчого судді з клопотанням про арешт майна (у разі відмови попередній арешт вважається скасованим).

ПРОТЕ:

Не може бути заарештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини