Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найважливіші для бізнесу події минулого правового тижня

2 листопада 2018, 17:21
341
0
Реклама

ПнВК: бізнес продовжує боротися за новий податок
У фейсбуці проходить флешмоб #ННВК2019/#ПНВК2019, компанії і бізнес-об'єднання готуються провести 6 листопада акцію під податковим комітетом ВР. 31 жовтня, під час зустрічі Президента України з представниками бізнесу, Катерина Глазкова, виконавчий директор Спілки українських підприємців (СУП), представила Президенту фотографії з соцмереж, де відбувається флешмоб. Вона повідомила, що 72% членів СУП називають високе податкове навантаження фактором, який найбільше стримує розвиток підприємств. Половина з них найбільш очікуваної реформою називають введення ПнВК.

ProZorro: немає межі досконалості
Мінекономрозвитку повідомило про запуск системи ризик-індикаторів для 100% закупівель. Актуальність цього питання обумовлена ликою кількістю тендерів (близько 5 тис. в день), що не дозволяє вчасно попередити зловживання. Система буде автоматично визначати по 35 критеріям потенційно ризиковані тендери. Отримана інформація буде пересилатися в Державну аудиторську службу, фахівці якої мають право ініціювати більш глибокий моніторинг.
Міністерства юстиції завершило уявлення документів і тестування для реалізації об'єктів малої приватизації та майна банків-банкрутів в системі державних аукціонів «ProZorro.Продажі». Фактично, мова йде про початок роботи системи СЕТАМ як авторизованого майданчика «ProZorro.Продажі».

Кошти, виділені на підтримку аграріїв, потрібно якось витратити
Кабмін продовжує шукати способи витратити виділені на підтримку АПК бюджетні кошти. Серед останніх ініціатив - внесення змін до постанови уряду «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств». Йдеться про допомогу малим фермерським господарствам, виходячи з розміру земельної ділянки та кількості зайнятих працівників. Також розширено список банків, по кредитах яких фермери мають право отримати державну компенсацію за відсотками: до чотирьох державним додали ряд комерційних банків.

Знімається частина бар'єрів для розширення кредитування
Президент підписав закон про відновлення кредитування. НБУ вважає, що він дозволить усунути прогалини в законодавстві, які використовуються позичальниками для неповернення боргів або уникнення відповідальності. У свою чергу, це повинно знизити ризики для банків як кредиторів і здешевити ресурси для позичальників.

«Маски-шоу стоп», частина друга
Президент підписав закон, серед основних положень якого - недопущення необґрунтованого продовження термінів досудового розслідування і персональна відповідальність правоохоронців за чинення тиску на бізнес.

Росіяни ввели персональні санкції проти українців
Уряд РФ прийняв постанову, яка передбачає введення спеціальних економічних заходів щодо ряду українських фізичних і юридичних осіб і контрольованих ними організацій. Список складається з 332 фізичних та 68 юридичних осіб. Санкції передбачають блокування (заморожування) безготівкових грошових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території Росії, а також заборону на перерахування коштів (виведення капіталу) за її межі.

За перевезеннями тварин стежитимуть суворіше
Держспоживпотребслужба відреагувала на недавню скандальну істрію з поверненням овець з Туреччини, коли тварин два тижні утримували в порту в закритій фурі без їжі і води. Тепер ветеринарні документи на тварин видаватимуть тільки після перевірки транспортних засобів і умов транспортування. Якщо вони не відповідають Правилам транспортування тварин, то документи видаватися не будуть.

Транспортну систему обіцяно реформувати на землі, воді і в повітрі
Мінінфраструктури підготувало План заходів на 2019-2021 роки щодо реалізації Національної транспортної стратегії. Серед заходів є як такі, реалізацію яких вже розпочато (обладнання системою зважування на ходу під'їзних шляхів до Києва, будівництво доріг), так і перспективні (створення мережі швидких зарядних станцій для електромобілів, технопарку суднобудування в Миколаєві). Велику увагу приділено розвитку внутрішнього водного транспорту за договорами державно-приватного партнерства, а також розвитку річкових і морських портів. Створенню умов для запуску мережі внутрішніх авіаперевезень повинна сприяти розробка Державної програми розвитку регіональних аеропортів - передбачається виділення коштів з державного та місцевих бюджетів для їх реконструкції. Планом передбачена також демонополізація Укрзалізниці. Очікується, що до 2021 року, крім національного оператора (до 80% обсягів перевезень), будуть діяти як мінімум ще два перевізника.

Роботодавців хочуть карати пенею за затримку зарплати
Мінсоцполітики розробило законопроект, спрямований на посилення захисту прав працівників на своєчасну і в повному обсязі виплату заробітної плати. Зокрема, з роботодавця пропонується стягувати пеню в розмірі облікової ставки Нацбанку за кожний день затримки виплати, якщо її термін перевищує 15 днів. Також працівник зможе тимчасово припинити виконання роботи в разі такої затримки.

Для поштових послуг готується нове регулювання
Мінінфраструктури оприлюднило проект нової редакції Закону «Про поштовий зв'язок», базового НПА галузі. Зокрема, пропонується закріпити перелік послуг поштового зв'язку, що належать до універсальних. До їх числа, серед інших, віднесуть поштові відправлення вагою до 2 кг і посилки вагою до 10 кг. Того, хто буде надавати такі послуги, призначить держава. Приватні оператори в цьому положенні законопроекту бачать загрозу своєму бізнесу у вигляді монополії Укрпошти.

Правила фінансової реструктуризації можуть частково спростити
У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект №9236, яким пропонується внести зміни до низки законів з метою вдосконалення процедури проведення фінансової реструктуризації. Наприклад, пропонується дозволити спільне її проведення для кількох боржників, які є пов'язаними особами, але мають різних кредиторів. Також умови і граничні критерії прощення боргу державними банками повинні будуть визначатися урядом.

Держава почала формулювати політику в сфері віртуальних активів
Мінекономрозвитку розробило проект Концепції державної політики у сфері віртуальних активів, яка повинна бути прийнята Кабміном. У документ включено такі основні заходи:
- визнання віртуальних валют нематеріальним активом;
- введення повідомного принципу реєстрації професійних учасників ринку віртуальних валют;
- внесення змін до законодавства щодо нерозповсюдження на транзакції з віртуальними активами і валютами обмежень на здійснення бартерних операцій при зовнішньоекономічній діяльності;
- введення ліцензування;
- введення уявлення професійними учасниками ринку віртуальних валют звітності (квартальної).
Реалізація Концепції передбачена до 2021 року в два етапи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини