Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що турбує малий бізнес?

1 березня 2019, 17:15
1673
0
Реклама

28 лютого в Європейській Бізнес Асоціації відбулась прес-конференція, на якій були презентовані результати Індексу настроїв малого бізнесу, який уже другий рік проводиться ЄБА в межах проекту Unlimit Ukraine. Компанія ЛІГА:ЗАКОН цього року стала партнером проекту.

В обговоренні взяли участь представники Міністерства економічного розвитку, Офісу ефективного регулювання (BRDO), компанії ЛІГА:ЗАКОН, а також малого та мікробізнесу.

Результати проведеного дослідження презентувала виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко. Вона розповіла, що цього року представники малого бізнесу дещо погіршили оцінку перспектив власного розвитку та економічної ситуації в країні. За результатами проведеного опитування, загальний Індекс настроїв малого бізнесу склав 2,7 із 5 можливих, тоді як минулорічний був 3,2.

«Порівняно з минулим роком, малому бізнесу в Україні стало складніше працювати. Так, 38,4% опитаних виявились незадоволеними поточним станом справ у бізнесі, тоді як в минулому році цей показник становив 26%. Попри це, опитані підприємці налаштовані активно розвивати свій бізнес у 2019 році. Більше половини респондентів (53%) планують нарощувати обсяг фінансування, а 66% очікують зростання прибутків у першому півріччі 2019 року», - уточнила Анна Дерев'янко.

Також вона вказала, що дещо змінилися основні проблеми, які хвилюють бізнес. Якщо серед головних проблем минулого року більшість підприємців назвали інфляцію, то у цьому році вона за актуальністю посідає лише 4 місце (43%). Значно більше турбують бізнес високе податкове навантаження - його назвали 56% опитаних, високий рівень корупції (52%), а також війна на сході країни (47%).

На запитання: «Яку одну річ ви б змінили на користь свого бізнесу?», більшість опитаних відповіли, що змінили б рівень оподаткування. Чверть опитаних переконані, що це головна проблема для бізнесу. За нею з великим відривом були також названі: доступність кредитування, державна підтримка і платоспроможність населення.

«Протягом 2018 року податкове законодавство істотно не змінювалось та залишається доволі лояльним, економіка зросла на 3,5%. Кількість зареєстрованих ФОПів протягом минулого року зросла на 71 тис. (до 1,84 млн). Чому ж за минулий рік збільшилась кількість підприємців, незадоволених податковою системою? По-перше, хвилю негативу продовжує викликати ЄСВ та факт його сплати при відсутності діяльності. По-друге, і це головне, сьогодні перевірки малого бізнесу набрали нових масштабів: у деяких сферах порушення знаходять у 100% перевірок, а штрафні санкції часом несумісні з життям малого бізнесу. Окремо хочу виділити проблему недостатньої інформованості підприємців про податкові зміни, про стратегію держави по відношенню до них та про сенс всього, що відбувається у податковій сфері», - прокоментувала такі результати бізнес-лідер сервісу для подання звітності Liga:REPORT Ольга Таранова.

«Комунікації з державою - це окремий пласт роботи, який необхідно виводити на якісно новий рівень. Сьогодні ЛІГА:ЗАКОН активно працює над тим, щоб вивести на новий рівень комунікації між державою та підприємцями у податковій сфері, і вже на початку квітня ми представимо абсолютно нове зручне рішення, яке у цьому допоможе», - зазначила вона.

Керівник Центру бухгалтерської експертизи компанії ЛІГА:ЗАКОН Юрій Циганок відзначив, що на такий результат вплинув саме фактичний (той що сприймається) рівень податкового навантаження, а не номінальний (той що об'єктивно існує). На його думку ключовими проблемами для бізнесу в цьому ракурсі є адміністрування податків і перевірки ДФС.

Детальніше про те, як прокоментували висновки Індексу настроїв малого бізнесу представники Мінекономрозвитку, Офісу ефективного регулювання (BRDO) та малого бізнесу ви зможете дізнатися в наступній новині про проведену зустріч.

***

Раніше Платформа ЛІГА:ЗАКОН також презентувала свої продукти на міжнародному технологічному форумі.

***

Нагадаємо, що до 11 березня передплатити видання для бухгалтера: «ІНТЕРАКТИВНА БУХГАЛТЕРІЯ» та «БУХГАЛТЕР&ЗАКОН» можна за акційною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини