Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чого очікувати закупникам у 2019 році?

5 березня 2019, 08:30
893
0
Реклама

2018 рік став важливим перехідним періодом для закупників не лише в Україні, а й в усьому світі. Дедалі частіше звучать припущення про насування глобальної економічної кризи, діджитал-механізми очолюють списки інструментів для ефективної роботи, а загроза роботизації обов'язків закупників стає темою дня для обговорення під час обіду. Пропоную поговорити про основні рішення минулого року, обговорити очікувані інновації та вирішити, які можливості потрібно обов'язково використовувати в сфері закупівель в Україні у 2019 році.

Економічні виклики та світова криза

Провідні економісти та бізнесмени попереджають про наближення глобальної економічної кризи в світі, яка, звичайно ж, вплине і на Україну.

Моя колега Інна Мазняк, очільниця відділу закупівель Nestle Ukraine і тьютор програми Charered Institute of Procurement and Supply в Україні, впевнена, що кризова ситуація є хорошим майданчиком для швидкого розвитку та підвищення конкурентоспроможності закупників.

Саме в період кризи бізнес перш за все звертає увагу на закупівлі. І в цей момент важливо навчитися розуміти його потреби, вести з ним постійний діалог. Багато закупників уже прийшли до того, що правильно побудований діалог допоможе передбачати потреби бізнесу, особливо в період кризи. Чому варто віддати перевагу: економити на стільцях, бензині, сировині або ж впроваджувати інновації для бізнесу? Чи потрібна бізнесу ваша економія? Навряд чи. Бізнесу потрібні інновації.

На одній з наших зустрічей технічний координатор порталу DOZORRO Андрій Кучеренко пригадав кризу 2008 року, коли компанії швидко та раптово накрило хвилею паніки. Багато представників бізнесу виявилися до нього не готові, не передбачили ситуацію на ринку, не розробили антикризову стратегію. Зараз про можливу кризу говорять часто. Так що є два можливих шляхи по закону Паркінсона: або кризи не буде взагалі, або вона мине дуже м'яко. Справді важливо розуміти: якщо криза все ж трапитися, а компанія виявиться до нього не готова, попри всі попередження, то це провина лише її топ-менеджменту. Потрібно навчитися розуміти свої цифри. Бізнес-процеси не повинні перетворюватися в бездумні повторювані механізми, їх потрібно контролювати з урахуванням всіх змін на ринку.

На тій же зустрічі лідер програми CIPS в Україні Марина Трепова звернула мою увагу на те, що закупники повинні швидко навчитися керувати ризиками. Це те, чого нас навчили попередні кризи - завжди мати під рукою план Б і потрібні для нього інструменти. Тому зараз звертаюся до вас, закупники. Спілкуйтеся з вашими постачальниками, аналізуйте ринки, розробляйте декілька варіантів запасних планів і презентуйте їх своєму бізнесу ще до настання кризового моменту. Адже завжди і в будь-якому випадку потрібно бути готовим.

Нові завдання та зміщення акцентів

Перед закупниками з'являться нові завдання, викликані реакцією бізнесу на кризу. І першим завданням на наступний рік очікується розумне скорочення витрат.

2019 рік стане відмінним плацдармом для оптимізації трудових ресурсів і зміщення акцентів у сфері закупівель. Особливо важливо для закупників забрати акцент з процесів постійної економії в сторону інших робочих механізмів, які на перспективу принесуть набагато більше користі, ніж зекономлені фінанси. Наприклад, важливо витратити час на створення конкурентної переваги на ринку. У свої глобальні плани на новий рік варто вписати обов'язкове підвищення рівня задоволення внутрішнього клієнта.

Закупникам дуже важливо поміняти фокус. По-перше, потрібно викреслити з лексикону слово «економія». Цей процес ніяк не пов'язаний з тією додатковою вартістю, яку закупник може принести бізнесу.

Андрій Кучеренко переконав мене в тому, що «ідеальний» закупник завжди повинен «атакувати самого себе». Покращувати свої ж методи, вдосконалювати власні інновації. Пригадується історія про те, що головним конкурентом компанії «Gillette» на ринку є їхні власні бритви. Вони підганяють самі себе: було три леза, зробімо чотири. Було чотири, давайте п'ять. З таким підходом, коли ви наступаєте на п'яти самі собі, ви просто не залишаєте місця для маневру своїм конкурентам. Сьогодні дуже легко потрапити в зону комфорту, особливо закупнику, чиї обов'язки досить повторювані.

Усім потрібен діджитал

Світ стрімко рухається до автоматизації процесів та діджиталізації на всіх рівнях створення продукту/послуги. Саме діджиталізація може стати вашим ідеальним інструментом для досягнення мети.

Технології, що прийдуть у сферу закупівель:

1. Штучний інтелект (artificial intelligence, AI)

Варто розуміти, що зараз мова піде зовсім не про робота Софію, яку створили більше для розваги, ніж для побудови футуристичного майбутнього. Згідно з обговореннями на світовому технологічному Web Summit в Лісабоні штучний інтелект, а точніше - інтелектуальні комп'ютерні програми - вже давно і міцно увійшли в наше життя. Це і розпізнавання мови для smart-TV, і Face ID на смартфоні, і навіть така звична річ, як фільтрація спаму на електронній пошті.

Так, роботи швидко «захоплюють світ» і оптимізують працю. Але це не означає, що закупник буде просто стояти осторонь і спостерігати за цим. Йому потрібно навчитися працювати разом з новими технологіями, керувати ними та впроваджувати в уже відомі бізнес-процеси. Так само варто відзначити, що роботи ніколи не зможуть домовлятися з людьми так, як це робить закупник.

2. Блокчейн

Цілком можливо, що саме слово «блокчейн» стане словом 2019 року для тих закупників, які не цураються нового. Як відомо, це побудований за певними правилами спосіб зберігання інформації, у якого немає загального центру даних. Найчастіше ці дані розподілені у цифровому ланцюзі, що унеможливлює несанкціоновану заміну.

Що особливо важливо - блокчейн може стати ідеальним інструментом для зменшення рівня корупції у сфері закупівель. Це робить закупівлі прозорими та полегшує транзакційні процеси. Що дає можливість зосередитися на стратегії роботи.

3. Чат-боти або віртуальні співрозмовники

Кожному відомо, що знаменита Siri вже не перший рік розважає власників техніки Apple. А ось у сфері закупівель правильно налаштовані чат-боти можуть стати ідеальним засобом оптимізації робочих процесів.

Це не означає, що варто впроваджувати чат-боти вже сьогодні - це досі технологія майбутнього. І головне завдання закупника не впроваджуються систему заради системи, а вивчити всі можливих плюси інтеграції цієї технології саме в його компанію, для його клієнта.

4. Agile

Це інноваційний підхід до створення нового продукту або послуги, який вже міцно закріпився в лексиконі західних менеджерів. В його основі лежить досить проста ідея: кожен учасник роботи може і повинен залучатися до процесу переосмислення своїх завдань і спільної справи протягом усього шляху створення продукту. Це так само історія про гнучкість в бізнесі. Про швидку реакцію співробітника, його бажання та вміння застосовувати нові тренди в роботі вже сьогодні.

Закупники повинні розуміти, що саме потрібно бізнесу, і як швидко йому це надати. Потрібно мислити на випередження. Завтра ставати ще кращими, ніж сьогодні. Так що agile-технології стануть головними помічниками закупників у 2019 році.

Kill the monkey

Варто звернути увагу на одну з найголовніших тенденцій в закупівлях у 2019 році -- «kill the monkey». Пригадаймо відомий англійський фразеологізм «monkey business» (укр. мавпяча праця) - визначення даремної роботи, марних спроб. З приходом на ринок штучного інтелекту та діджитал-інструментів тенденція «kill the monkey» повинна стати головним правилом для будь-якого починання в сфері закупівель у 2019 році.

Наприклад, спеціально розроблене програмне забезпечення можна використовувати для автоматичного заповнення контрактів. Така програма здатна оформлювати 15 контрактів за 5 хвилин та надсилати на доопрацювання фахівцем тільки ті, що містять недоліки. Це вже працює в Україні. Ось так значно збільшується ефективність. Можливо, в майбутньому таку ж програму можна використовувати і для оформлення замовлень. Ось вам і умовне «вбивство мавпи». Не так складно порахувати, які саме процеси займають занадто багато часу і можуть бути оптимізовані вже сьогодні.

Важливі навички, якими повинні володіти закупники у 2019 році:

1. Швидка реакція на тренди та нові технології

2. Системність в роботі

3. Спрощення та оптимізація повторюваних робочих процесів

4. Креативне мислення

5. Побудова діалогу з бізнесом

6. «Дружба» з діджитал-технологіями

Нагадаємо, перевірити репутацію своїх бізнес-партнерів можна за допомогою онлайн-сервісу CONTR AGENT. Отримати тестовий доступ до СONTR AGENT ви можете за посиланням

Крім того, до 20.03.2019 (включно) при одночасній купівлі сервісів CONTR AGENT та VERDICTUM (інноваційна система аналізу судової практики) діє знижка 30%.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини