Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи сплачує працівник податок з коштів, відшкодованих йому підприємством?

22 березня 2019, 09:00
976
0
Реклама

Мінфін надав роз'яснення, чи підлягають оподаткуванню ПДФО кошти, які компанія відшкодовує своєму працівнику за витрати на господарські потреби підприємства.

За загальними правилами співробітник отримує кошти під звіт (наперед) з каси підприємства для придбання за дорученням керівництва господарських товарів для підприємства.

Проте виникають ситуації, коли співробітник компанії не отримував кошти під звіт, проте за дорученням керівництва придбав товари за власні кошти, які пізніше йому були компенсовані з каси. Позиція ДФС полягала у тому, що у такому випадку отримані працівником кошти підлягають оподаткуванню ПДФО (індивідуальна податкова консультація від 23.02.2018 № 765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

Нещодавно Міністерство фінансів у відповідь на звернення Європейської Бізнес Асоціації надало роз'яснення з даного питання.

В роз'ясненні зазначається, що якщо придбання товарів здійснювалось у рамках трудових обов'язків працівника, то незалежно від того чи видані кошти під звіт, чи витрачені з такою ж метою власні кошти працівника (які потім відшкодовані роботодавцем), питання необхідно розглядати з урахуванням вимог законодавства про працю. Тобто, якщо керівник підприємства підтверджує доцільність здійснених витрат працівника у зв'язку з виконанням дорученої йому роботи (придбання канцелярії, палива, витрати під час відрядження тощо), виплачена сума компенсації такому працівнику не є доходом для цілей оподаткування ПДФО і військовим збором.

***

Раніше ми писали, що одне лише належне повідомлення про проведення документальної перевірки не є підставою для її здійснення.

***

Нагадаємо, що модуль «Мистецтво оборони» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН допоможе підготуватись до візитів представників ДФС і при цьому мінімізувати негативні наслідки таких візитів. Там містяться, наприклад, конкретні інструкції для секретаря, охоронця, бухгалтера, а також алгоритми дій, наприклад, при надходженні письмового запиту.

Тестовий доступ до модуля можна отримати за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини