Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Направлення на медичний огляд. Що потрібно знати водію?

4 квітня 2019, 09:00
40230
0
Реклама

Уявімо ситуацію: поліцейський зупиняє водія, що поспішає на надважливу зустріч, і висловлює припущення про його знаходження у стані алкогольного сп'яніння. Відповідно пропонує проїхати до медичного закладу, для підтвердження чи спростування цього припущення. На аргументи водія щодо браку часу, поліцейський говорить про право відмовитись від проходження огляду, можливо навіть не пояснюючи наслідки такої відмови - притягнення до адмінвідповідальності за ст. 130 КпАП.

Розуміння приходить із набуттям рішенням законної сили - накладення штрафу у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік.

Про що потрібно пам'ятати водієві, коли йому пропонують медичний огляд на предмет алкогольного наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції?

1. Зупинка співробітником поліції ТЗ повинна мати правові підстави, це ж стосується й направлення водія на медогляд. В Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратівї, перераховані, зокрема, такі ознаки: запах алкоголю, порушення координації рухів, звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло, почервоніння обличчя або неприродна блідість та ін. Ще одна ознака - поведінка, що не відповідає обстановці - носить досить суб'єктивний характер, тому потрібно бути обережним з емоційним відстоюванням власної позиції.

Іншими словами, якщо записи відеокамер (як поліцейського, так і водія) не фіксують явних ознак сп'яніння, або такі ознаки не описані у протоколі, направлення на медогляд є неправомірним, отже відмова від нього не повинна призводити до адмінпокарання.

2. Правові наслідки матиме відмова від проходження медогляду відповідно до встановленого порядку. Такий порядок повинен містити:

- наявність на відео та в протоколі ознак, що дають підстави для підозр у сп'янінні;

- водієві повинно бути запропоновано пройти тест на місці зупинки (більшою мірою це стосується алкоголю, хоча ст. 266 КпАП передбачає використання техзасобів в будь-якому випадку). Відсутність або невикористання необхідного обладнання (алкотестера) можна розцінювати як порушення порядку;

- медичний огляд повинен проводитись за наявності направлення. Без нього в медустанові водія для огляду приймати не повинні, більше того, відсутність документу може свідчити про порушення порядку, а усна відмова водія від проходження медогляду не розцінюватиметься як адмінпорушення.

3. Відповідно до Інструкції, стан алкогольного сп'яніння встановлюється при наявності 0,2 проміле алкоголю в крові (для порівняння: у Словаччині, Чехії - 0,0, Польщі, Естонії - 0,2, Франції, ФРН - 0,5). Про це варто пам'ятати, проходячи тест на вимогу поліцейського та ознайомлюючись з актом огляду на стан алкогольного сп'яніння з використанням спеціальних технічних засобів.

Додаткові матеріали, присвячені темі відповідальності у галузі авіа- та автоперевезень, містяться в в інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН. Для їх перегляду можна скористатись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини