Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особистий бренд: коротко про важливе

8 квітня 2019, 11:20
6208
0
Реклама

"Потрібно 20 років, щоб створити репутацію, і 5 хвилин, щоб її зруйнувати"

Ворен Бафіт

Поговорім про таке поняття як "особистий бренд". Так, сьогодні, у світі соціальних мереж, відкритої інформації, потоку фейковых новин, що збільшується, інформаційних воєн і просто нескінченної брехні, дуже важко не втратити свою ідентифікацію, індивідуальність, збудувати ставлення до себе як на роботі, так і серед оточення. І це не завжди пов'язане з особистими амбіціями або завищеною самооцінкою, або просто бажанням виділитися з натовпу. Не менш важливі репутаційні складові при вибудовуванні бізнес-процесів, внутрішній робочій комунікації та позиціювання себе серед колег в цілому.

У світі вже існують сотні розкручених у медіа особистих брендів, які приносять цілком реальні дивіденди їх носіям. Це і зірки Голлівуду, і бізнесмени від мільйонерів до мільярдерів. Такі як Річард Брэнсон (Virgin), Илон Маск (Tesla, SpaceX), Джек Ма (Alibaba Group), Біл Гейтс (Microsoft), Марк Цукерберг (Facebook), Стів Джобс (Apple) і багато інших, хто збудував свої бізнес-імперії не лише на грамотній побудові бізнес-процесів, але й особистому бренді, відточуваному роками. Ні для кого не секрет, що багато інвесторів вкладаються в дуже ризикові проекти та вірять фінансовим звітам, тільки виходячи з імені того, в кого вони готові вкластися і кому вірять і довіряють. Це особовий підхід до ризиків. Відповідно, не варто недооцінювати те, чим світ живе вже давно.

Мета персонального брендингу - допомогти оточенню зрозуміти вас, почути, оцінити належним чином, розгледівши унікальну особу. Потенційні клієнти мають зрозуміти, що ви не просто професіонал своєї справи, але ще і розділяєте їх життєві цінності й принципи. З цим набагато складніше. Якщо в частині роботи усе максимально зрозуміло: в усіх сферах однією зі складових успішної особи є перемоги і досягнення на професійному терені, то з особовою мотивацією справи йдуть складніше. Тому ви повинні чітко уявляти собі, яке враження хочете справити, і, усе, що ви робите, має відповідати тому, що хочете донести до кінцевого адресата. У сфері корпоративних відносин, безумовно, спрацьовує ефект закритості інформації, корпоративної етики і стандартів, а також маси інших політик і регламентів, які підписує співробітник при прийнятті на роботу. Необхідно чітко стежити, щоб в ході соціальної активності не винести "сміття з хати" або не наговорити або написати зайвого. З цим складно, так, але цілком реально контролювати. Кожному "товару" відповідає певна ринкова ціна. Якщо "товар" розкручений і досить відомий, то ціна відповідатиме очікуваною. Для розуміння сказаного: вартість бренду Apple за станом на 2019 рік - близько 183 мільярдів доларів США, вартість бренду Google - 132 мільярди доларів США і тому подібне. Безумовно, необхідно завжди пам'ятати, що успіх без публічності або публічність без підтверджених успішних кейсів не працює. Усі ці складові являються, і будуть невід'ємною частиною вашого особистого бренду - подобається вам це або ні. Так працює ринок.

Усередині будь-якої організації основним завданням співробітника є довести роботодавцю свою цінність, корисність і економічну вигоду. Тому поряд з вибудовуванням особових, психологічних взаємин з колегами, не варто забувати і про просування своїх заслуг. Це не буде хвастощами, а буде, передусім, підтвердженням рівня займаної посади і якості послуг, що надаються. Виграні справи або успішні кейси допоможуть і в різних корпоративних конфліктах, коли потрібно буде не просто довести свою правоту, але і зуміти переконати опонентів, ґрунтуючись на своєму бекграунді.

Добре, з вибудовуванням внутрішньокорпоративної культури поведінки і особового росту розібралися. Але як це донести до майбутнього роботодавця або клієнта? На сьогодні в успішних людей куди більше можливостей і інструментів, чим було у мене навіть не двадцять, а якихось десять років тому. Відповідь знову очевидна, і ми ним користуємося щодня - соціальні мережі.

Ви отримуєте можливість довести своїм колегам, знайомим або просто незнайомим людям свою цінність, як особистості, як професіонала і як потенційного партнера у бізнесі або в окремо взятому питанні. Не варто також забувати, що соціальне середовище, визнання, популярність, стандарти краси, загальноприйняті фізичні параметри, питання, пов'язані з формуванням особи, - усе це формується і шліфується теж онлайн. Упевнений, що серед ваших знайомих в соціальних мережах є дуже багато хороших професіоналів своєї справи, які правильно навчилися просувати свій бренд, успішно використовуючи особисті, ділові і спортивні досягнення, грамотно розставляючи акценти і звертаючи увагу на деталі, шліфуючи свій особистий бренд щоденною, копіткою роботою. Ці люди знають, що вони продають і розуміють ті цінності, які хочуть з ними розділити їх потенційні клієнти. Але не варто забувати, що зайва активність на своїх професійних сторінках Facebook, приміром, може створити враження, що у вас є надлишок вільного часу. Досить регулярності і різноманітності, але не надмірності. Необхідно вчитися достукатися у своїх постах і темах до глибинного - до почуттів і емоцій. Люди забудуть, що ви говорили, забудуть, що ви робили, але ніколи не забудуть, що ви змусили їх відчувати. Правильно побудований особистий бренд - це не просто якість, а ще і життєві образи, віяння і навіть мода. Приміром, компанія, яку я зараз представляю, - група компаній New Products Group, що має у своєму портфелі масу загальновідомих торгових марок, таких як PitBull, Shake, Revo, Non Stop і інші, продає не просто енергетичні напої, а продає образ і стиль життя. У цьому криється одне зі складових успішного бренду - уміння дізнатися і зрозуміти, що ви відчуваєте і чим живете.

Тепер підійдемо до найціннішого - репутації. Як одного разу сказав відомий фінансист і мільярдер Ворен Бафіт: "Потрібно 20 років, щоб створити репутацію, і 5 хвилин, щоб її зруйнувати". Я не випадково цей вираз виніс в епіграф. Це ключовий момент успішного бренду. Тому що репутація вибудовується дійсно роками вашими діями, вашими перемогами і поразками, вашими висловлюваннями і особистими позиціями, вашою принциповістю і умінням йти на компроміси. Тому якщо для вас важлива репутація, створений діловий або особистий образ, з роками знадобиться все більше зусиль, щоб уміти вчасно зупинитися і не зробити того кроку, який може коштувати усього досягнутого за життя. Миттєве бажання швидкого заробітку, зірвати деякий "кар'єрний джек-пот" просто висловитися, або зробити те, що піде в розріз із загальноприйнятими соціальними цінностями або мораллю - може коштувати занадто дорого отриманого зараз результату, який дуже швидко перетвориться на прах і приведе до публічного забуття. Досить згадати різні секс-скандали в Голлівуді останніх років, сексистські вирази або антисемітські висловлювання, які сьогодні вважаються абсолютно дикими і неприйнятними у цивілізованому світі.

Звичайно, ніхто не застрахований від помилок і кожен має право оступитися. Але не кожному це можуть пробачити. І для тих, хто успішно і довго вибудовував свою репутацію, є причина: вони заробили право поводитися так само. Я упевнений, що поміж тим, чого ви досягли, і тим, що вам можуть пробачити, є пряма залежність. Іншими словами, рівень самовираження має відповідати досягненням.

Якщо вам необхідно змінити бренд, беріться за справу прямо зараз. Успіхів!

Нагадаємо, що зібрати і проаналізувати медійну інформацію про компанію, особу або подію можна за допомогою сервісу SEMANTRUM від ЛІГА:ЗАКОН, який відстежує публікації в інтернет-джерелах, друкованих ЗМІ, телевізійних і радіопрограмах не декількох мовах

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини