Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відсутність фінансування не може бути перешкодою для перерахунку заробітної плати

24 квітня 2019, 17:10
1473
0
Реклама

Суть справи: прокуратура просила визнати протиправною та скасувати постанову державного виконавця про накладення штрафу за невиконання судового рішення, відповідно до якого вона зобов'язана перерахувати та виплатити працівнику заробітну плату відповідно до ст. 81 Закону «Про прокуратуру».

Позов мотивовано тим, що таке рішення неможливо виконати, оскільки кошторисом Прокуратури, затвердженим на основі Держбюджету, не передбачено коштів на виплату заробітної плати, нарахованої згідно із цим Законом.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позовні вимоги. Суди визнали поважною причиною для невиконання судового рішення відсутність належного фінансування.

Однак колегія суддів Адміністративного суду ВС скасувала такі рішення та направила справу на новий розгляд в суді першої інстанції.

Відповідно до ч. 1 ст. 75 Закону «Про виконавче провадження», у разі невиконання без поважних причин у встановлений виконавцем строк рішення, що зобов'язує боржника виконати певні дії, та рішення про поновлення на роботі виконавець виносить постанову про накладення штрафу:

- на фізичну особу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб - 200 НМДГ;

- на юридичних осіб - 300 НМДГ.

У разі повторного невиконання рішення без поважних причин накладається штраф у подвійному розмірі.

Висновок судів попередніх інстанцій про те, що позивач не виконав судового рішення з поважних причин ґрунтується на тому, що кошторис Прокуратури не передбачає видатків на такі виплати.

Однак Верховний Суд вказав, що відсутність фінансування не може бути перешкодою для перерахунку заробітної плати, адже без такого перерахунку виконати судове рішення в частині виплати зарплати позивач не зможе навіть якщо для цього виділять необхідні кошти.

Відповідну постанову по справі № 822/1080/17 ВС прийняв 28.02.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Раніше ми писали про те, що Верховний Суд визначив строк для оскарження дій чи бездіяльності виконавця.

Перевірити вашу компанію та своїх контрагентів можна за допомогою сервісу CONTR AGENT.

Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини