Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Агробізнес в Україні: очікування та реальність

14 травня 2019, 09:15
3663
0
Реклама

Олег Шевцов і Владислава Магалецька, співголови Комітету з питань агропродовольчого бізнесу СУП, поділилися з ЛІГА:ЗАКОН Бізнес планами Комітету та розповіли про актуальні проблеми агробізнесу в Україні.

Які потреби зараз у бізнесу, який працює в агропродовольчій сфері?

Владислава Магалецька (В.М.): Будь-який бізнес в нашій країні часто говорить: "Нам не потрібно допомагати, ви нам краще не заважайте". Майже завжди існує така реакція, хоча я не до кінця з нею погоджуюсь. З тієї причини, що потреби у бізнесу насправді є.

В першу чергу потреби існують в доступному фінансуванні, яке має відповідати двом основним параметрам: бути дешевим та тривалим. Якщо говорити про конкретні строки, то сьогодні кожен би мріяв про фінансування від 5 до 7 років, оскільки всі порівнюють зі стабільними країнами, де такий строк від 10 років і більше. З невисокою ціною капіталу та довгим періодом фінансування можна гідно вести бізнес, інвестувати, розвивати. Це бич нашої країни, що фінансування таке дороге і таке нетривале. Правда в останні півтора роки дуже радували строки кредитування деяких банків (BNP Paribas, Укрсиббанк, Райффайзен Банк Аваль) - 5-7 років, при цьому ставка в окремих випадках і для окремих компаній складала від 5%. Доступ до таких умов, на жаль, мають тільки хороші компанії з хорошими показниками. Тут вже виникає перше і головне питання до бізнесу та його якості, але в усякому разі ці кредити дали розуміння, що в країні ситуація налагоджується.

Другий важливий момент, коли ти можеш досить легко отримати доступ на експортний ринок і відповідати їх стандартам якості, сертифікації і безпеки продукції. Усі прагнуть вийти на якісні експортні ринки, на яких вони зможуть розміщувати свою продукцію.

Безумовно, залежність від економічної і політичної ситуації також впливає на бізнес, особливо такі моменти, як перевірки силових структур або випадки рейдерства. Я вважаю, що така організація як СУП повинна для своїх членів надавати максимальну підтримку і максимальне реагування в таких випадках.

Таким чином, можна виділити дві основні потреби бізнесу: фінансування та експортні ринки.

Олег Шевцов

Наскільки зараз актуальна проблема рейдерства в агросекторі?

Олег Шевцов (О.Ш.): Що стосується рейдерства, то це болюча тема всього нашого бізнесу, а аграрний бізнес в цьому питанні просто ласий шматок. До речі, я не маю права розкривати деталі, але скажу, що, у тому числі, завдяки СУП нам вдалося відстояти одне з агропідприємств Кіровоградської області, яке піддалося рейдерському захопленню. Важливо розуміти, що захистити підприємство від рейдерів на 100% неможливо, але водночас є як превентивні, так і екстрені заходи, які допомагають забезпечити додатковий захист в цих ситуаціях.

Чи можуть українські аграрії отримати кредити на пільгових умовах або скористатися грантовою підтримкою?

В.М.: Банки зараз продовжують кредитувати і робитимуть ставки на збільшення своїх кредитних портфелів. Ба більше, для банків досить цікаво мати аграрний портфель. Оскільки аграрні компанії є прибуткостворюючі, а сектор - обумовлюючим. Я не бачу передумов, що кредити стануть дешевші 5%, і не бачу передумов, щоб ми перейшли від строку 5-7 до 7-10 років. Звичайно, бізнес про це мріє. Так, наприклад, коли я була ще на посаді замміністра аграрної політики, ми залучили від Європейського інвестиційного банку кредит 400 млн. євро, розрахований на підтримку малих і середніх виробників аграрної сфери, які можуть звернутися до банків, які беруть участь в цій програмі, і отримати пільгові кредити. Але на сьогодні ця кредитна лінія ще навіть не "застартована", що є для агросектора ганебним фактом, тому що подібне фінансування досить дешеве і якісне для підтримки малих і середніх виробників.

Що стосується грантів. Я знаю, що є досить велика кількість пропозицій від донорів і посольств, які працюють з Мінагрополітики і пропонують спільні проекти. Раніше міністерство завжди публікувало на своєму сайті інформацію про ці проекти. Часто такі проекти стосуються конкретних напрямків: тваринництво, органіка, IT в агросекторі, фермерська підтримка та ін. Думаю, нам треба працювати над обізнаністю аграрного сектору, щоб вони могли цікавитися цими проектами, вимагали відкритих даних від міністерства, щоб знали заздалегідь усю необхідну інформацію. Підготовка того або іншого донорського проекту займає певний час - від трьох місяців до півроку і більше, ці строки відомі заздалегідь.

Ви як співголова агропродовольчого комітету СУП продовжите цю діяльність?

В.М.: Однозначно. Я вважаю, що нашим основним завданням будуть запити до міністерства щодо інформації про донорські проекти, їх умови та строки. Далі ми даватимемо направлення на ці проекти по галузях членів нашого комітету. Робитимемо це відкрито.

Я з 2016 року є членом наглядової ради ЮНІДО в Україні. З цим проектом ми реалізовували якісну грантову підтримку для малого і середнього бізнесу, зокрема на обладнання, розробку технологій. Можна було спокійно подати документи на грант, взяти участь в конкурсі. Якщо ви готові, дивиться анонси, які розміщує ЮНІДО, щоб активно взяти участь.

Владислава Магалецька

Які законодавчі ініціативи є найбільш очікуваними?

О.Ш.: Насправді напередодні виборів передбачити політичний вектор законодавчої ініціативи досить складно. Точно можна сказати, що на порядку денному стоятиме питання мораторію. Якщо цікава моя позиція і позиція більшості учасників агропродовольчого комітету СУП, ринок треба відкривати, але робити це потрібно, заздалегідь встановивши чіткі правила гри на цьому ринку. Крім того, важливо, щоб ці законодавчі ініціативи сприяли тому, щоб аграрії могли отримати доступ до кредитування і грантів, саме в цьому напрямку ми і сфокусуємо наші дії.

Як Комітет може допомогти представникам галузі у відстоюванні їх інтересів?

О.Ш.: Агропродовольчий комітет СУП, як і СУП в цілому, мають досить сильний вплив на державні органи, це той випадок, коли зусиллями СУП нам неодноразово вдавалося вирішувати питання учасників. Я вже говорив про кейс з рейдерським захопленням, але не менш вагому допомогу було надано підприємствам, які постраждали від ситуації, яка склалася на ринку агрохімікатів. Кожен з членів СУП має свій колосальний досвід в тій галузі, в якій він працює, і симбіоз цих знань дозволяє знаходити дієві механізми для вирішення багатьох ситуацій.

Чи буде Комітет в цьому готувати пропозиції для поліпшення законодавства в аграрній сфері?

О.Ш.: Агропродовольчий комітет СУП завжди дуже активно працював з питаннями, пов'язаними із законодавчою ініціативною, зважаючи на те що в нашому комітеті є не лише аграрії, але і консультанти, ми часто допомагали іншим комітетам працювати з нормативно-правовими актами.

В той же час, зараз ми активно проводимо роботу з Комітетом ВРУ з питань аграрної політики і земельних відносин, а також з Міністерством аграрної політики і продовольства України, ми намагаємося брати участь в обговоренні кожної законодавчої ініціативи, яка стосується наших учасників і, безумовно, відстоювати їх інтереси ще на етапі розгляду таких ініціатив.

Які плани у Комітету на 2019 рік?

В.М.: В першу чергу я б дуже хотіла розглянути, який у нас потенціал існує в експорті, з яким ще не знайомий аграрний виробник. Хотіла б розширити нашу співпрацю з FAO (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), з WTO (Світової організації торгівлі) і WFP (Всесвітня продовольча програма). Україна досі не може повернутися до списків тих країн, які співпрацюють WFP, - однієї з найважливіших світових програм, яка має на меті постачання товарів до районів і країн, які страждають з голоду. Це частина, яка стосується експорту.

Друга частина, на яку я хотіла б звернути увагу, стосується приватизації. Ми в очікуванні великої приватизації і вже запущено малу приватизацію. Сподіваємося, що розширення нашої співпраці з державними структурами допоможе інформувати агросектор, які активи виставляються на приватизацію, як про них можна дізнатися, як взяти участь в тендерах. Як велика, так і мала приватизація дасть можливість отримати якісних керівників і власників великих компаній.

З якими питаннями можуть до вас звернутися керівники комітетів членів СУП?

В.М.: Особисто я можу бути корисна в питаннях, які стосуються фінансування та експорту, взаємодії з органами державної влади і частини, яка стосується омбудсмена.

Контактні дані, по яких можна зв'язатися з Комітетом

Олег Шевцов 0678291320 sob@lawyers.com.ua

Для того, аби убезпечити вас від шахрайських дій, ЛІГА:ЗАКОН створила спеціальний сервіс SMS-МАЯК. За його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача. Для отримання упереджувальної інформації про зміну майнових прав на земельні ділянки можна скористатись сервісом SMS-МАЯК ЗЕМЛЯ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини