Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За роботу у святковий день не завжди надається інший день відпочинку

15 серпня 2019, 16:46
1090
0
Реклама

Суть справи: підприємець оскаржив постанову Держпраці про накладення штрафу у розмірі 87 тис. грн за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позовні вимоги. Вони вказали, що положення ст. 107 КЗпП передбачають, як виплату працівникам заробітної плати за роботу у святковий і неробочий день у подвійному розмірі, так і можливість, за бажанням працівника, надання іншого дня відпочинку за роботу у вказані дні. За заявами працівників такі дні відпочинку були надані.

Однак колегія суддів Адміністративного суду ВС направила справу на новий розгляд до суду першої інстанції, вказавши на необхідність дослідження факту відпрацювання місячної норми робочого часу.

Відповідно до ст. 107 КЗпП, роботу у святковий і неробочий день оплачують у подвійному розмірі:

- відрядникам - за подвійними відрядними розцінками;

- працівникам, працю яких оплачують за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

- працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оплати у зазначеному розмірі провадять за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день. На бажання працівника, який працював у святковий і неробочий день, йому може бути наданий інший день відпочинку.

Верховний Суд зазначив, що у разі залучення до роботи у святковий чи неробочий день працівників, які одержують місячний оклад, така робота оплачується у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, лише якщо ця робота провадилась з перевищенням місячної норми робочого часу.

При цьому, у разі виконання зазначеними працівниками роботи у святковий чи неробочий день, однак, у межах місячної норми робочого часу, інший день відпочинку не надається, оскільки це спричинить зменшення встановленої їм норми робочого часу.

Відповідну постанову по справі № 817/2367/16 ВС прийняв 24.07.2019. ЇЇ повний текст легко можна знайти в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Вам також може бути цікаво, що Адміністративний суд ВС вирішив, що «лікарняні» не є заробітною платою.

Вас може зацікавити:

-ТОП-5 позицій судів у спорах з Держпраці

- Новини, про які бізнес має знати в серпні

- Які документи перевіряють податківці?

Бот-бухгалтер ReporTax для ФОП вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність до держорганів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини